Erzsébet
1 °C
4 °C

Trump elzárja az állam titkait Obama hírszerzői elől

2018.08.15. 21:48 Módosítva: 2018-08-15 21:48:53

Donald Trump amerikai elnök visszavonta John Brennannak, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának a biztonsági igazolását, így Brennan többé nem férhet hozzá minősített adatokhoz és információkhoz – jelentette be szokásos napi sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A nemzetvédelem, a hírszerzés vagy a diplomácia területén dolgozó magas rangú tisztségviselők általában a megbízatásuk lejárta után is megtartják biztonsági tanúsítványukat, és gyakran tanácsokkal is ellátják a változatlanul a kormányzatban dolgozókat. Egy ilyen biztonsági igazolás magáncélokra is hasznos: segíti a posztjukról távozókat abban, hogy munkát találjanak biztonságpolitikával foglalkozó vagy olyan más cégeknél, amelyek megkövetelik a biztonsági átvilágítást és az erről szóló igazolást.

John Brennant az előző elnök, Barack Obama nevezte ki a CIA élére, és Trump győzelme után távozott a posztjáról. Azóta az egyik legélesebb hangú bírálója az elnöknek, különösen a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt feltételezett orosz beavatkozás ügyében.

Trump azt állítja, Brennan a bizalmas információkat arra használja fel, hogy a kormányzat ellen fellépve "megosztottságot és káoszt teremtsen". Sanders közölte azt is: Trump fontolgatja James Clapper volt Országos Hírszerzési Igazgató (DNI) és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly kirúgott igazgatója biztonsági tanúsítványainak visszavonását is.

A Fehér Ház már a múlt hónapban meglebegtette, hogy Brennan mellett az Obama-kormányzat más magas rangú tisztségviselőitől is megvonhatják a szóban forgó tanúsítványt. Huckabee Sanders akkor a fentiek mellett még Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevét említette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?