Erzsébet
1 °C
4 °C

Új-Zélandnak elege lett az emelkedő lakásárakból, megtiltották a külföldieknek a vásárlást

2018.08.15. 20:28

Ismerősen csengő történet a Föld túloldaláról: Új-Zélandon évről évre azzal szembesültek a helyiek, hogy egyre magasabbra kúsznak a lakásárak, sok helyen az új-zélandiak már nem tudtak versenyezni a külföldi vásárlókkal. Ennek vetett most véget a tavaly kormányra került balközép és munkáspárti kormánykoalíció.

A parlament ugyanis szerdán betiltotta az ingatlanvásárlást külföldieknek az országban, hogy ezzel véget vessenek a drasztikus árnövekedésnek. Új-Zélandon az elmúlt tíz évben 60 százalékkal emelkedett a lakások ára, Aucklandben pedig a duplájára emelkedtek a lakásárak köszönhetően elsősorban az alacsony kamatoknak (inkább az ingatlanba tettek pénzt a befektetők), a piacon fellelhető viszonylag kevés lakásnak és a bevándorlásnak.

A tiltás nem minden külföldire vonatkozik, a tartózkodási engedéllyel rendelkezők például továbbra is vásárolhatnak ingatlant, továbbá az ausztrálokra és a szingapúriakra sem vonatkozik. A törvény, amit kis többséggel fogadott el a parlament a külföldieknek új lakások építésénél hagy némi lehetőséget.

A kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszter, David Parker szerint a döntés jelentős mérföldkő, mert szerintük az új-zélandiaknak nem a gazdag külföldiekkel kellene versenyezniük, hogy lakáshoz jussanak, mert azok elsősorban az ott élőkért vannak, nem pedig a nemzetközi piacért.

És a végére a számok: a BBC szerint egy átlagos lakás Új-Zélandon 360 500 dollár (103 millió forint). A júniusban értékesített ingatlanok 82 százalékát vették meg helyiek, és kevesebb mint 3 százaléka jutott külföldiek kezére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?