Ödön
2 °C
11 °C

Védtelen embereket bántalmaztak a román csendőrök

2018.08.15. 17:05

192 tüntető nyújtott be hivatalos panaszt a bukaresti katonai ügyészségen: szerintük jogtalanul bántalmazták őket  a csendőrök a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén, írja az MTI.

A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, mely szerint 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg. Ez utóbbi azért fontos, mert olyan hírek is megjelentek a román sajtóban, miszerint  a csendőrség vegyi támadást intézett a tüntetők ellen.

A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége

– cáfolta a híreket a csendőrség hivatalos közleményben.

A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg lecsillapítására. Az esetről készült felvételeken azonban az látszik, hogy egyes csendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit: földön térdelő, kezüket felemelő, védtelen embereket is bántalmaztak.

A kormányellenes megmozdulás után 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 69 civilt és 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?