Hazaárulásért 15 év börtönt kértek Viktor Janukovics volt ukrán elnökre

2018.08.16. 16:17 Módosítva: 2018.08.16. 16:33

Az ukrán exelnököt hazaárulással vádolják, ellene az eljárás a távollétében indult el. A vádhatóság 15 év börtönbüntetést kért Viktor Janukovicsra a kijevi kerületi bíróságon, és majdnem 100 ezer hrivnyányi (1 millió forint) perköltség megfizetését is, írja az MTI.

Janukovics az európai integrációt és hatalomváltást követelő 2014-es tüntetések elől menekült Oroszországba. Ügyvédei a váddal szemben a bíróság menesztését követelték. 

A katonai ügyészség két másik vádpont miatt is kérte a volt ukrán államfő elmarasztalását, de a halmazati büntetés kiszabásának szabályai szerint a legsúlyosabban büntetendő cselekményt vették alapul 15 év szabadságvesztést követelve.

Janukovicsot azért vádolják hazaárulással, mert 2014. március 1-jén írásos nyilatkozatot tett, amelyben Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül arra kérte Oroszország fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. A két másik vádpont: "közreműködés olyan szándékos cselekedetekben, amelyek célja Ukrajna határainak megváltoztatása és területi egységeinek megsértése", valamint "agressziós háború elősegítése".

A vádak szerint az exelnök Oroszországban tartózkodva elárulta a hazáját, megsértette az ukrán alkotmányt, együttműködött Moszkvával Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésében, határainak megváltoztatásában, és írásos nyilatkozatban kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse be az orosz hadsereget Ukrajna területén.

Viktor Janukovics sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2018. március 2.
Viktor Janukovics sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2018. március 2.
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek