2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Még 10-20 ember lehet az olasz híd romjai alatt

GettyImages-1016754094
2018.08.16. 09:26 Módosítva: 2018.08.16. 13:31
  • Szükségállapotot hirdettek Olaszországban a genovai híd leomlása miatt.
  • A régió több milliós segélyt kap a kormánytól.
  • Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult nyomozás.
  • Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el.

12 hónapra szóló szükségállapotot vezetett be az olasz miniszterelnök a genovai híd leomlása után a régióban, miután a baleset lényegében elvágta az egyik legforgalmasabb olasz kikötőváros legfőbb szárazföldi útvonalát, írja a BBC. Giuseppe Conte azt is bejelentette, hogy 5 millió eurós gyorssegélyt adnak az országrésznek a központi költségvetésből.

A helyszínen továbbra is keresik a túlélőket, noha egyre kevesebb esély van arra, hogy bárkit élve megtalálnak. A mentésben több száz tűzoltó vesz részt éjjel-nappal.

A korábbi hírek szerint 42-en haltak meg a balesetben, de a friss adatok szerint 39 halálos áldozat van hivatalosan. Ez a szám tovább is emelkedhet, ugyanis 15 áldozatot kezelnek kórházban, kilencen közülük súlyos állapotban vannak, és még további

10-20 embert keresnek a romok alatt

– nyilatkozta csütörtökön Francesco Cozzi genovai főügyész. Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úticéljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal.

Egy román férfit korábban tévesen nyilvánítottak halottnak, a román külügyminisztérium közlése szerint mély kómában ápolják az egyik genovai kórházban, de életben van. A román külügy szerint az olasz hatóságok azonosítási nehézségei vezettek a korábbi téves tájékoztatáshoz. Ez azonban csak akkor derült ki, amikor megérkeztek a holttest azonosítására a román áldozat hozzátartozói. Ők állapították meg, hogy az az halott, akit az olasz hatóságok a megtalált iratok alapján a román áldozatnak tekintettek, nem a hozzátartozójuk.

Államosítás jöhet

Állami felügyelet alá vonhatják Olaszországban az autópályák fenntartását, ha az ezzel megbízott vállalatok nem tudják megfelelően ellátni a feladatot – jelentette ki Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes csütörtökön, két nappal a tragikus genovai hídomlás után. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt vezetője arról is beszélt az olasz rádiónak, hogy a Morandi hidat üzemeltető cégnek nem az osztalékok miatt kellett volna aggódnia, hanem inkább a biztonságra kellett volna többet fordítania.

"Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen autópályadíjat, hogy aztán meghaljon. Azok, akiknek a karbantartás volt a feladata, nem végezték a dolgukat megfelelően. Azt a hidat le kellett volna zárni, mielőtt ez a tragédia megtörténhetett volna" – mondta Di Maio. Azt is hozzátette, hogy sokakat sokakat felháborít az a hatalmas profit, amelyre ezek a vállalatok szert tesznek.

Az A10-es autópálya üzemeltetője, az Autostrade (ASPI) vállalat már szerdán visszautasította a hasonló vádakat, és hangsúlyozta: az 1960-as években épített híd műszaki állapotát a törvényi előírásoknak megfelelően háromhavonta ellenőrizték.

Keresik a felelőst

Egyelőre nem tudni, mi okozta a Poncevera folyó medre fölött híd egyik pilonjának összeomlását, de a miniszterelnök leszögezte, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet. "Elfogadhatatlan, hogy ilyen tragédiák történjenek napjainkban. A kormány mindent megtesz majd azért, hogy a jövőben ne legyen hasonló" – mondta. Ígérete szerint "duplán átvizsgálják" az olasz közlekedési hálózatot.

Az olasz hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indítottak nyomozást az ügyben. A főügyész szerint "emberi hiba" történt. Francesco Cozzi szerdán azt mondta, nem tudja, hogy terhel-e bárkit törvényes felelősség a tragédia miatt, de abban biztos, hogy nem véletlen balesetről van szó.

Az olasz miniszterelnök nemzeti gyásznapot jelentett be a tragédia miatt, de az időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerdán részvéttáviratot küldött az olasz szenátus elnökének, valamint a képviselőház elnökének a keddi genovai viadukttragédia miatt. Együttérzését fejezte ki olasz kollégáinak és az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi gyógyulást kívánva a sérülteknek.

(Borítókép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a helyszínen 2018 augusztus 14-én - fotó: Federico Bernini / Bloomberg / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport