Erzsébet
1 °C
4 °C

Montenegró kirendelte a katonaságot a határra a bevándorlás miatt

2018.08.16. 14:53

Montenegró megerősítette határvédelmét az albán határ mentén és a rendőrök mellett a katonaságot is kirendelte a montenegrói-albán határra, elsősorban az illegális hatásértések feltartóztatására - közölte a montenegrói védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A határ menti területet a rendőrök és a katonák közösen fogják ellenőrizni. A montenegrói-albán határszakasz 172 kilométeres.

A magyar határkerítés miatt kialakult új szárazföldi út Görögországból Albánián át Montenegróba tart, ahová nagy számban érkeznek illegális bevándorlók. A kitoloncolási egyezményt pedig nehéz betartani, Tirana ugyanis azzal védekezik, hogy semmi sem bizonyítja, a migránsok az ő területükről léptek be Montenegróba, így nem hajlandóak visszafogadni őket.

A magyar kormány korábban 25 km-nyi drótkerítést ajánlott fel a montenegrói kormánynak, hogy zárja le a balkáni migrációs útvonalat, de egyelőre nem kértek belőle. Még csak fontolgatják, hogy kerítéssel állítsák-e meg az illegális bevándorlást.

A Frontex júniusi adatai szerint csaknem felével csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest,

az év első öt hónapjában mintegy 43 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon.

Az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt a legfőbb belépési pont ezúttal Görögország volt,ahol májusban 4400 - többségében szíriai és iraki - menedékkérőt regisztráltak. Ezen az útvonalon idén eddig 19 800 embert regisztráltak, és ez 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?