Jolán
2 °C
4 °C

Kétmillióan mondták el véleményüket Brüsszelnek az óraátállításról

2018.08.16. 12:35 Módosítva: 2018-08-16 13:25:00

Másfél hónap alatt több mint kétmillió uniós állampolgár mondott véleményt arról, hogy eltörölnék-e az óraátállítást, írja a Napi.hu a Deutsche Welle cikkére hivatkozva.

Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a konzultáció eredménye (ma éjfélig még ki is lehet tölteni), de a német lap szerint fordulópontot hozhat az ügyben. Korábban már az Európai Bizottság is megállapította, hogy az energiamegtakarítás, amit az óra tekergetésével el lehet érni, minimális. Ezzel szemben sok ember panaszkodik bioritmusának zavarára, alvászavarra, koncentrációs problémákra.

Az Európai Parlament (EP) februárban kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát és kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. A javaslat szerint maradna a nyári időszámítás, tehát nem kellene egy évben kétszer tekergetni az órákat.

Magyarországon tavaly a Jobbik dobta be, hogy el kéne dönteni az óraátállítást, és a javaslatot egy ideig a Fidesz is támogatta, de aztán kihátráltak a jobbikos javaslat mögül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?