Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Több ezer olasz híd lehet veszélyben

2018.08.16. 20:54

A CNN cikke szerint szakértő mérnökök arra figyelmeztetnek, hogy több ezer olasz híd lehet még olyan rossz állapotban, mint amilyen a genovai Morandi híd is volt, és ezek is bármikor leszakadhatnak. Az A10-es autópályához tartozó híd leomlása felhívta a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben Olaszországban a hidak karbantartásával kapcsolatban. 

Settimo Martinello, egy 50 ezer olasz híd karbantartását végző cég, az 4EMME Service igazgatója szerint az összes 1950-es és '60-as években épült híd elérte az élettartama végét. "Ezeket nem örökéletre tervezték" -  nyilatkozta. Több száz, vagy inkább ezer híd van szerinte, aminek reális esélye van a leomlásra. A szakember szerint a legnagyobb probléma pont az, hogy nagyon kevés információ van a körülbelül 1,5 millió olasz híd műszaki állapotáról.   

A hidak karbantartásának felelőssége általában megoszlik a helyi önkormányzatok és más hatóságok, például az autópályakezelő között. A hidak közül körülbelül 60 ezret állandó megfigyelés, karbantartás alatt tartanak. Martinello szerint 15-20 autóhíd omlik le minden évben az országban, csak általában nem okoznak akkora katasztrófát, mint a genovai hídnál.

Martinello kijelentései után Antonio Occhuzzi, a legnagyobb olasz technológiai kutatóintézetének igazgatója egy közleményt adott ki, amiben azt írta: "több tízezer olyan olasz híd van, ami már tűl van a tervezett élettartamán. A II. világháború utáni újjáépítések során az akkori erőforrások és igények szerint megépített hidak már nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, a megnövekedett forgalmi viszonyoknak". Ochuzzi szerint a régi hidakat le kéne cserélni olyanokra, amik száz éves használatra vannak tervezve. 

A tűzoltók vezetője, Emmanuel Gissi elmondta, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy hány autót és embert temetett maga alá a híd, ennek felderítéséhez először össze kell törni a betondarabokat, amik egykor a híd tartóelemei voltak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?