Ágnes
-5 °C
2 °C

Kritizálta a kommunista pártot, 20 év börtönt kapott

2018.08.16. 12:04

Az államhatalom megdöntésére irányuló kísérlet vádjával húsz év börtönbüntetésre ítéltek hazájában egy vietnami aktivistát csütörtökön, néhány óra alatt lebonyolított bírósági eljárás után - közölte az elítélt ügyvédjére hivatkozva az MTI.

A bíróság ítélete szerint az 53 éves Le Dinh Luongnak szabadulása után öt évet kell házi őrizetben töltenie. A bíróság a népi kormányzat megdöntésére irányuló tevékenysége miatt ítélte el, de az ügyvéd szerint nem voltak meggyőzőek a bizonyítékok, védence nem ismerte el bűnösségét, és fellebbezni fog.

Luongot tavaly tartóztatták le az Egyesült Államokban székelő, Hanoi által terrorszervezetnek tartott Viet Tan nevű emberi jogi csoport veszélyes tagjának nevezve az elítéltet. A kommunista párt lapja szerint a férfi arra biztatta az embereket, hogy bojkottálják a tavalyelőtti választásokat, továbbá a súlyos környezetvédelmi károkat okozó tajvani acélmű, a Formosa elleni tüntetésre buzdította őket, illetve azt is terhére rótták, hogy a Facebookon a párt és az állam elleni véleményt fejtett ki.

A Human Rights Watch New York-i székhelyű emberi jogi szervezet a vádak ejtését követelte, mert politikai indíttatásúaknak tartja azokat.

Az átfogó gazdasági reformok és a szociális változások iránti egyre nagyobb nyitottsága ellenére az egyeduralkodó kommunista párt szigorú sajtócenzúrát tart fenn Vietnamban, és nem tűri a bírálatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!