Erzsébet
1 °C
4 °C

Görögország és Németország megegyezett a menekültekről

2018.08.17. 13:39

Eleonore Petermann belügyi szóvivő Berlinben bejelentette, hogy elvi egyetértés alakult ki a görögöknél regisztrált, de a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről, írja az MTI. A szóvivő szerint már megegyeztek a tervezet szövegéről, és csak egyetlen levélváltás van hátra a megállapodásig.

A tárgyalások Olaszországgal is jól állnak, viszont a német belügyminisztérium tárgyalásait még nem zárták le. Spanyolországgal pedig már meg is kötötték az alkut, ami életbe is lépett. Ennek értelmében a németek 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban regisztrált menekülteket, akiket feltétel és ellenszolgáltatás nélkül kell visszafogadniuk. Az új fő célállomásnak számító spanyoloknál 23 500 menekültet regisztráltak július végéig. Ez a szám az olaszoknál 18 500, a görögöknél 16 000.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok. A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor–osztrák határ három átkelőjénél – a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?