Jenő
-2 °C
6 °C

Megszökött az Iszlám Állam fogságából, Németországban talált rá a fogvatartója

2018.08.17. 14:47

Évekkel azután, hogy megszökött az Iszlám Állam fogságából, váratlanul Németországban futott össze egykori fogvatartójával egy tizenéves jazidi lány, írja a Newsweek.

Az Ashwaq Ta’lo nevű lányt száz dollárnak megfelelő összegért vásárolta meg az Iszlám Állam egyik katonája, akinek mintegy tíz hónapig volt a rabszolgája Moszul közelében – ezalatt napi rendszerességgel gyalázták meg. Miután a lánynak egy alkalommal sikerült hozzáférnie az  Abu Hamam nevű dzsihadista telefonjához, értesítette az egyik testvérét, akinek az ötletével aztán sikerült kiszabadulnia a férfi fogságából.

A Kurdisztánból származó tinédzser és Abu Hamam többi rabszolgája – a testvér utasítása szerint – összekarcolták magukat, hogy azt a látszatot keltsék, valamilyen bőrbetegségük lett a fogságban. Miután a dzsihadista orvoshoz vitte őket, a felírt gyógyszereket annak ételébe keverték, ami úgy kiütötte az Iszlám Állam harcosát, hogy a rabszolgaként tartott lány és társai meg tudtak szökni előle.

Ashwaq Ta’lo ezután Németországba került, Stuttgartban próbált új életet kezdeni, ám egy nap, mikor épp a tábori szállása felé tartott, váratlanul megállította a férfi, aki annak idején megvásárolta őt. Először nem hitt a szemének (bár állítása szerint korábban gyakran érezte, hogy követik), de azonnal felismerte Abu Hamam "félelmetes szakállát és csúnya arcát". Bár megpróbált úgy tenni, mint aki nem ismeri a férfit, nem tudta becsapni, ezért az közölte vele: tudja, hol és kikkel lakik, illetve azt is, hogy mit csinál Németországban.

A lány erre elmenekült, egy közeli piacon bújt el, majd a történtekről értesítette a testvérét és a menekülttábor vezetőjét is. Az esetet a rendőrségen is jelentették, a térfigyelő kamerák segítségével azonosították a férfit, ám a hatóságok közölték velük, hogy nem nagyon tehetnek semmit, hiszen ő is menedékkérő, ráadásul nem követett el bűncselekményt – mármint Németországban.

Ashwaq Ta’lo csupán egy telefonszámot kapott a rendőröktől, amit akkor kellett volna tárcsáznia, ha a dzsihadista megpróbál újra kapcsolatba lépni vele. A lány ezt nem várta meg, és inkább úgy döntött, hogy visszatér a hazájába, Kurdisztánba, ahol az apja is él. "Soha nem megyek vissza" – mondta.

Korábban az Index is interjúzott egy jezidi kurd lánnyal, akit 15 évesen raboltak el az Iszlám Állam harcosai, akik négy alkalommal adták el szexrabszolgának. Rendszeresen verték, erőszakolták, majd miután megszökött, ő is Németországba került. Az Iszlám Állam azonban nemcsak jazidi és keresztény nőket erőszakolt, erről egy másik áldozat is mesélt az Indexnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?