Jenő
-2 °C
6 °C

Meghalt Kofi Annan

000 Par7184994
2018.08.18. 12:03 Módosítva: 2018-08-18 12:09:25

Rövid betegség után szombat délelőtt, családja körében elhunyt Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára - adta hírül a Twitteren az ENSZ bevándorlásügyi szervezete. A ghánai diplomata 80 éves volt, akit az ENSZ kiváló vezetőnek és látnoknak nevezett a halálhírt bejelentő posztjában. 

Kofi Atta Annan 1938-ban született Kumasiban, az akkor még brit fennhatóság alatt működő Ghána fővárosában,  törzsi vezetők leszármazottjaként. Annan Ghánában és az Egyesült Államokban tanult, közgazdász diplomáját egy évvel hazája függetlenedése után, 1961-ben szerezte meg. Ezután Genfben tanult tovább, később pedig az ENSZ egészségügyi szervezeténél, a WHO-nál kezdett dolgozni New Yorkban. 

Annan a 70-es évektől számos funkciót betöltött az ENSZ különböző szervezeteinél, a pénzügyek menedzselésétől túsztárgyalások levezetéséig, 1996-ban pedig a szervezet főtitkárává nevezték ki, majd 2001-ben az ENSZ egyhangúlag még öt évre meghosszabbította a mandátumát. 2001 októberében diplomáciai tevékenységének elismeréseként

Nobel-békedíjat kapott az ENSZ-el közösen. 

A Nobel-bizottság indoklása szerint Annan új életet vitt a békefenntartó szervezetbe, kiállt az  emberi jogokért és bátran vette fel a harcot az olyan új kihívásokkal, mint a terrorizmus vagy az AIDS-járvány. 

Karrierje azért a botrányoktól sem volt mentes, 2005-ben kis híján úszott meg egy korrupciós ügyet, a főtitkár fia ugyanis évekig kapott fizetést a több millió dolláros ENSZ-megbízást elnyerő cégtől. 

Az ENSZ-től 2012-ben vonult vissza végleg, miután az az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjaként hónapokon keresztül próbálta leállítani a harcokat Szíriában, sikertelenül.  Miután visszavonult az ENSZ-től, alapítványán keresztül és a Nelson Mandela által alapított The Elders szervezet vezetőjeként folytatta humanitárius munkáját. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?