Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szülni vitte a feleségét, ekkor tartóztatta le az amerikai idegenrendészet

2018.08.18. 22:34 Módosítva: 2018.08.18. 23:40

Egy Egyesült Államokban élő pár éppen az ötödik gyermekét várta. A nő szerdára kapott időpontot császármetszésre, ezért két nagyobb gyermekükkel együtt elindultak a kórházba  San Bernardinóban. 

A férj, a 36 éves Joel Arrona-Lara megállt egy benzinkútnál, ahol egyszer csak az amerikai bevándorlási hivatal  (ICE)  emberei vették körbe a kocsit. Bekopogtattak az ablakon és az irataikat kérték, írja a Daily Mail

A gyermekét váró anyánál,  Maria Del Carmen Venegasnál ott voltak a papírok, a férfi azonban azt mondta a rendőröknek, hogy a nagy sietségben otthon hagyta az igazolványát. Felajánlották, hogy a rendőrök kíséretében visszaautóznak a házukig, és ott megmutatják a papírokat, de a rendőrök ebbe nem mentek bele, és a helyszínen őrizetbe vették a férfit, aki korábban semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel. 

A benzinkúti üzletből sírva telefonáló nőről felvételt is készített egy biztonsági kamera. A várandós nő ezután kénytelen volt maga a volánhoz ülni, és feldúlt állapotban elautózni a klinikáig. Ezt az őt váró orvosok is megtapasztalhatták: mivel vérnyomása magas volt, a kórházban előbbre hozták a császármetszést. Szerencsére egészséges gyermeknek adott életet.

A nő a CBS televíziónak azt mondta: a bevándorlásiaktól mindössze egy papírt kapott, amin egy telefonszám szerepelt, amin érdeklődhet férje sorsáról. A nő azt tervezi, hogy bepereli a hivatalt az eljárás miatt.

Az amerikai bevándorlási hivatal az esetről azt közölte: az apa mexikói állampolgár, aki illegálisan tartózkodik az országban, ezért vették őrizetbe. A hivatal szerint nem tehetnek semmilyen kivételt azok esetében, akik megsértik a bevándorlási törvényt. 

A Donald Trump amerikai elnök által megszigorított bevándorlási törvény ellen a nyáron 250 ezren tüntettek. Júniusban több olyan  felvétel  jelent meg, amelyek szerint a határon elfogott illegális bevándorlóktól elválasztották gyermekeiket, akiket külön intézetben helyeztek el. Az intézkedéseknek egy illegális határátlépés miatt letartóztatott magyar pár is áldozatául esett, akik május vége óta nem láthatták 2 éves kisfiukat.

Az embertelen hatósági gyakorlat ellen  a nyilvánosságot inkább kerülő first lady is  felszólalt A nemzetközivé vált botrány hatására Trump visszavonta ezt a rendelkezést, és az amerikai hatóságok felgyorsították az amerikai határon szétszakított családok egyesítését