Ödön
2 °C
11 °C

Az oroszbarát cseh elnök nem tart beszédet a prágai tavasz 50. évfordulóján

2018.08.20. 21:08

Milos Zeman cseh elnök nem fog hivatalos beszédet tartani Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulóján, ezért a cseh állami közszolgálati CZ TV csatorna a szlovák elnök, Andrej Kiska beszédét adja – derül ki a csatorna Twitter-bejegyezéséből.

Milos Zeman
Milos Zeman
Fotó: Radek Mica

A Kreml-barát Milos Zemant idén januárban választották újra, akkor azt írtuk, a választáson az múlt, hogy Csehország udvarolni fog Oroszországnak vagy szakít az EU-szkeptikus populizmussal.

A magyarországi új gazdasági mechanizmus 1968-as bevezetése idején Prágában is reformokat hozott a tavaszi szél: Alexander Dubcek csehszlovák pártvezető a kommunista rendszernek akart emberi arcot adni azáltal, hogy felszámolja a húsz éve lappangó társadalmi és gazdasági problémákat. A szovjet pártvezetés és a Varsói Szerződés tagállamai nem nézték jó szemmel az elhajlást: ellenforradalom csíráját látták benne. Az augusztus 21-re virradó éjszakán a szocialista tábor összehangolt katonai akciót indított Prága ellen. A prágai forradalomról itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?