Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megúszta az ausztrál miniszterelnök a bizalmi szavazást, maradhat a posztján

2018.08.21. 05:26

Megtarthatja a kormányfői tisztséget Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, miután a keddi pártbeli bizalmi szavazáson legyőzte a pártelnöki tisztségre pályázó kihívóját, Peter Dutton belügyminisztert, aki a kudarc miatt távozni kényszerül a tárca éléről.

A Liberális Párt vezető tisztségviselőinek szavazásán Turnbull 48 szavazatot kapott, míg kihívója, a párt befolyásos jobboldali szárnyát vezető Dutton 35-öt, így Turnbull marad a párt és egyben az ausztrál kormány élén - közölte Nola Marino, a jelenlétért és szavazási fegyelemért felelős pártvezető.

Turnbull azután jelentette be, hogy "szabad a verseny" a pártelnöki tisztségért, miután kifogásolták teljesítményét a kormánytisztséggel nem rendelkező pártbeli képviselők, és hetekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy elfogyott a pártbeli támogatottsága. Közben közvélemény-kutatások a liberálisok népszerűségének csökkenését jelezték, ami táplálta azokat a félelmeket, hogy a párt súlyos vereséget szenvedhet a jövő májusi választáson az ellenzéki Munkáspárttól. 

Annak ellenére, hogy Turnbull sikeresen vette a keddi erőpróbát, helyzete bizonytalan maradt. Az ABC televízió híradásában úgy egyenesen fogalmazott, hogy a "halálos sebet ejtettek" rajta. Haydon Manning politológus felhívta a figyelmet arra, hogy mivel szoros volt a verseny, újabb pártbeli szavazások várhatók.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?