Megúszta az ausztrál miniszterelnök a bizalmi szavazást, maradhat a posztján

2018.08.21. 05:26

Megtarthatja a kormányfői tisztséget Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, miután a keddi pártbeli bizalmi szavazáson legyőzte a pártelnöki tisztségre pályázó kihívóját, Peter Dutton belügyminisztert, aki a kudarc miatt távozni kényszerül a tárca éléről.

A Liberális Párt vezető tisztségviselőinek szavazásán Turnbull 48 szavazatot kapott, míg kihívója, a párt befolyásos jobboldali szárnyát vezető Dutton 35-öt, így Turnbull marad a párt és egyben az ausztrál kormány élén - közölte Nola Marino, a jelenlétért és szavazási fegyelemért felelős pártvezető.

Turnbull azután jelentette be, hogy "szabad a verseny" a pártelnöki tisztségért, miután kifogásolták teljesítményét a kormánytisztséggel nem rendelkező pártbeli képviselők, és hetekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy elfogyott a pártbeli támogatottsága. Közben közvélemény-kutatások a liberálisok népszerűségének csökkenését jelezték, ami táplálta azokat a félelmeket, hogy a párt súlyos vereséget szenvedhet a jövő májusi választáson az ellenzéki Munkáspárttól. 

Annak ellenére, hogy Turnbull sikeresen vette a keddi erőpróbát, helyzete bizonytalan maradt. Az ABC televízió híradásában úgy egyenesen fogalmazott, hogy a "halálos sebet ejtettek" rajta. Haydon Manning politológus felhívta a figyelmet arra, hogy mivel szoros volt a verseny, újabb pártbeli szavazások várhatók.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.  • Hírek
  • Bankszámla