Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kormány ellen szervezkedő amerikaiakat ítéltek 14 év börtönre Vietnamban

2018.08.22. 21:23

Ho Si Minh-város bírósága tizennégy év börtönre ítélt szerdán két amerikai állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy a kormány megdöntésére készültek - jelentette a vietnami állami média, írja az MTI.

James Nguyent és Angle Phant azzal gyanúsítják, hogy - a Hanoi által terrorszervezetnek minősített, kaliforniai székhelyű Vietnam Átmeneti Központi Kormányzata nevű csoport soraiban működve - másokat egyebek között államellenes szórólapok szétosztásával és rádióállomások elfoglalásával bíztak meg, hogy kormányellenes propagandát terjesszenek és tiltakozó akciókra szólítsák fel az embereket. A csoport tíz helyi tagját hasonló vádakkal öttől tizenegy évig terjedő börtönre ítélték.

A vietnami hírügynökség azt írta, hogy a két amerikai állampolgárt kitoloncolják az országból büntetésük letöltése után. A hírügynökség a bírákra hivatkozva arról számolt be, hogy a vádlottak tettei különösen súlyosnak tekinthetők, a nemzetbiztonság megsértésének minősülnek, az ország stabilitásának és fejlődésének szabotálását, a politikai és társadalmi rend megingatása volt a céljuk, és szembementek Vietnam érdekeivel.

Pope Thrower, az Egyesült Államok hanoi nagykövetségének szóvivője elmondta: országa figyelemmel fogja kísérni "Mr. Nguyen" jólétét, jogi és konzuli segítséget nyújt neki szabadlábra helyezéséig. A szóvivő Angle Phanról nem tett említést. A hanoi közbiztonsági minisztérium januárban nyilvánította terrorszervezetté az addig kevésbé ismert Vietnam Átmeneti Központi Kormányzata nevű csoportot. Egy hónappal korábban a szervezet 15 tagját 16 év börtönnel sújtották, mert állítólag pokolgépes merényletet készültek elkövetni Ho Si Minh-város Tan Son Nhat repülőtere ellen, de akciójuk kudarcba fulladt.

Dacára az 1980-as években foganatosított gazdasági reformoknak, amelyek megnyitották Vietnamot a külföldi kereskedelem és beruházások előtt, a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává téve a délkelet-ázsiai országot, a kommunista vezetők továbbra sem tűrik el az egypártrendszer megkérdőjelezését.

Néhány nyugati állam és nemzetközi jogvédő csoport pellengérre állította Vietnami vezetőit, mert börtönbe veti azokat, akik békésen próbálják kifejezni a hivatalostól eltérő véleményüket. A hanoi kormány viszont kitart amellett, hogy csak törvénysértőket zár börtönbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?