Jolán
2 °C
4 °C

Húsz éve gyereket ölt, most eltűnt, így lebukott

000 18J07O
2018.08.22. 23:13

1998 augusztusában a tizenegy éves Nicky Verstappen nyári táborba ment a hollandiai Brunssum városában. Ahogy a legtöbb fiatal, ő is alig várta, hogy a barátaival legyen a természetben.

Nicky azonban sosem ment haza. A fiú saját sátrából tűnt el, testét másnap találtak meg egy kilométerre a tábortól. Mielőtt megölték, megerőszakolták. 

103123039 nicky composite
Fotó: Holland rendőrség

A fiú ruháján idegen eredetű DNS-mintát találtak, 2017-ben pedig megkezdődött Hollandia valaha látott legnagyobb DNS-projektje: 

A KÖRNYÉKRŐL TÖBB MINT 14 EZER EMBER ADTA ODA ÖNKÉNTESEN SAJÁT MINTÁJÁT A VIZSGÁLATHOZ, DE KIDERÜLT, EGYIKÜKÉ SEM EGYEZIK.

A vizsgálat viszont azért volt hasznos, mert így a véradók rokonait is kizárták a lehetséges elkövetők közül.

A rendőrség akkor még nem tudta: pár nappal a gyilkosság után a tett helyszínén találkoztak az elkövetővel, sőt, még igazoltatták is. A gyilkos férfi ugyanis valamilyen okból arrafelé sétált, de a hatóság akkor azt gondolta róla, egy jelentéktelen járókelővel van dolguk, ezért elengedték.

Egészen most szerdáig.

Ahhoz ugyanis, hogy nyomot találjanak, a gyilkosnak el kellett tűnnie. 

A most 55 éves Joseph Theresia Johannes Brech az év elején tűnt el. Februárban azt mondta a családjának, épp Franciaországban túrázik, de utána soha többé nem adott életjelet magáról. A rokonai végül áprilisban jelentették be a férfi eltűnését.

A rendőrség ezért a nyomozás alatt átkutatta Brech lakását, amely tele volt a fiú testén talált megegyező DNS-mintával. A férfi azon a környéken lakott, ahol a tizenegy éves fiút megtalálták, de ő persze nem volt az önkéntes minta-felajánlók között. A rendőrség szerdán egy sajtótájékoztatón bejelentette:

húsz év után megtalálták Nicky Verstappen gyilkosát.

A fiú anyja erről azt nyilatkozta:

húsz évnyi keresés és nyomozás után végre van egy nevünk és egy arcunk. 

A fiú családja már június elejétől tudta a gyanúsított nevét, de egészen a szerdai sajtótájékoztatóig nem beszélhettek róla senkinek. Azt mondták, remélik, a nyilvánosság bevonásával hamar elkapják a gyilkost.

A gyanusítottról kiadott rendőrségi fotó
A gyanusítottról kiadott rendőrségi fotó
Fotó: Holland rendőrség

A vádlottról azt feltételezik, a Vogézek hegységben bujkál valahol Franciaországban. Jól kiismeri magát az vadonban, járatos a túlélési technikákban, ezért sokáig kibírja egyedül a civilizációtól elzárt területeken is.

A fiúnak emlékművet is állítottak a városban. 

Források: BBC, SkyNews, NU

(Borítókép: A fiúnak állított emlékmű - fotó:  Marcel Van Hoorn / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?