Nyolcrendbeli csalásban ítélték el Trump volt kampánytanácsadóját, simán kinéz neki tíz év börtön

2018.08.22. 07:18

Nyolcrendbeli csalásban bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot, aki akár 80 év börtönbüntetést is kaphat.

A múlt csütörtök óta tanácskozó esküdtszék kedden közölte döntését, miszerint 18 vádpontból nyolcban döntést hozott, de tízben nem sikerült megegyezésre jutnia. A volt kampánymenedzsert

  • ötrendbeli adócsalásban,
  • kétrendbeli banki csalásban
  • és külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában

mondták ki bűnösnek.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nyolcrendbeli csalásban ítélték el Trump volt kampánytanácsadóját, simán kinéz neki tíz év börtön

Az elnök szerint Paul Manafort jó ember, és nagyon szomorú lett miatta.

73 · Aug 22, 2018 07:18am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mivel további tíz – szintén pénzügyi csalást felsoroló – vádpontban az esküdtszék nem tudott dűlőre jutni, ezekben a vádpontokban új bírósági eljárás kezdődhet, új esküdtszékkel. Az ügyészeknek augusztus 29-ig kell ezzel összefüggésben ismertetniük döntésüket. A bíró arra kérte az esküdteket, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak. Ahogyan fogalmazott:  

kötelességük a per bizalmas jellegének megőrzése.

Az amerikai média latolgatásai szerint Manafort a nyolcrendbeli csalásért akár nyolcvan évig terjedő börtönbüntetést is kaphatna, de jogi szakértők szerint legfeljebb tíz év szabadságvesztésre fogják ítélni.

Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing rövid nyilatkozatot tett közzé, amely szerint védence „csalódott”, amiért az esküdtek nem mentették fel őt valamennyi vádpontban.

Paul Manafort
Paul Manafort
Fotó: Shawn Thew / MTI / EPA

Donald Trump elnök, aki Nyugat-Virginiában választási kampánykörúton van, leszögezte, hogy „a Manafort-ügynek semmi köze" hozzá. Trump „jó embernek" nevezte volt kampánymenedzserét, és bírálta Robert Mueller különleges ügyészt, az általa vezetett vizsgálóbizottság munkáját pedig – szokása szerint – „boszorkányüldözésnek” minősítette.

Paul Manafort jó ember. Dolgozott Ronald Reagannel, dolgozott egy sor más politikussal is az évek során. Nagyon szomorú vagyok miatta

– írta Trump. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal a kampányidőszakban történt egyezkedésekhez. Az esküdtszék döntése mindenesetre politikailag ráerősíthet Trump volt ügyvédje, Michael Cohen szintén kedden tett vallomására, melyben az elnököt azzal vádolja, hogy bűncselekményre vette rá, amikor szexbotrányai eltussolása érdekében kenőpénz kifizetésével bízta meg.

Robert Mueller annak a különleges vizsgálóbizottságnak a vezetője, amely a Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapata egyes munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni. A vizsgálatok során derült fény Paul Manafort pénzügyi visszaéléseire, amelyeket a volt kampánymenedzser még évekkel azelőtt követett el, hogy Donald Trumpnak dolgozott.  • Tippek
  • Bankszámla