Klaudia
0 °C
12 °C

Észak-Koreába megy az amerikai külügyminiszter, hogy számonkérje az atommentesítést

2018.08.23. 22:50

A jövő héten Észak-Koreába utazik az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján közölte: Phenjanban Stephen Biegunnal, a Ford korábbi alelnökével tesz látogatást, akit a nap folyamán nevezett ki az észak-koreai ügyekért felelős főmegbízottnak, írja az MTI.

"Steve irányítja majd az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos politikáját" - mondta Pompeo. Biegun - noha a gazdasági szférában dolgozott - nem tapasztalatlan diplomata. A 2000-es évek elején George W. Bush elnök nemzetbiztonsági csapatának munkatársa volt. 

Mike Pompeo negyedik alkalommal látogat Észak-Koreába, ez lesz a második útja a június 12-én Szingapúrban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó óta. A miniszter hangsúlyozta: az amerikai külügyminisztérium eddig is kiváló munkát végzett. 

"Előkészítettük a terepet, hogy Észak-Koreán számon kérhessük a Szingapúrban tett ígéreteit" - fogalmazott Pompeo. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) és a washingtoni Johns Hopkins Egyetemhez tartozó 38North kutatóközpont a héten közzétett, egybehangzó információi szerint Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését. 

A kínai határ közelében található telepen hordozórakétákat állítanak össze, és a létesítményt folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére is használják. Szakemberek szerint a telepnek központi szerepe van az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban.