Katalin
-1 °C
3 °C

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, három települést kiürítettek

2018.08.24. 07:53

Frissítés: Megfékezték pénteken a Berlin közelében pusztító erdőtüzet, amelynek füstje elérte a német főváros területét, írja az MTI. A lángok terjedését sikerült megállítani, és sikerült ellenőrzés alá vonni a tűz martalékává lett terület nagy részét - nyilatkozott Karl-Heinz Schröter, a Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány belügyminisztere. Az erdőtűz csütörtökön keletkezett, a fővárostól délnyugatra nagyjából 50 kilométerre, a Jüterborg nevű kisváros térségében. Péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított.

A lángok megfékezésén 600-an dolgoznak, a tűzoltókat a katasztrófavédelem, a német hadsereg (Bundeswehr) és a szövetségi rendőrség is támogatja, helikoptereket és vízágyúkat is bevetettek. Az oltás a lakosságot fenyegető közvetlen veszély elhárítása után is még sokáig tarthat, az utolsó tűzfészkek kioltásáig több nap telhet el - mondta a miniszter. A munkát nehezíti, hogy a talajban jelentős mennyiségben vannak második világháborús gránátok és bombák, már több robbanás is történt - jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság, amely szerint a katasztrófának nincs sérültje.

A tűz miatt csütörtökön kiürítettek három községet, több mint 500 embernek kellett elhagyni az otthonát. A füst péntekre virradóra elérte Berlint, de délelőtt megfordult a szél és így megszűnt az égett szag. Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és Brandenburgban április óta nem hullott számottevő csapadék.

Korábban írtuk:

Három kisebb települést ki kellett üríteni Berlin közelében, ahol erdőtüzek pusztítanak, összesen több mint 500 embernek kellett elhagynia otthonát. Berlinből is látni lehet a füstöt, az égett fa szaga városszerte érezhető. A hatóságok azt kérik a berliniektől, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat.

2018-08-23T215049Z 333726709 RC1A0E659D70 RTRMADP 3 GERMANY-FIRE
Fotó: Social Media / Reuters

A lángok csütörtökön csaptak fel a német fővárostól 50 kilométerre délnyugatra, a Jüterborg nevű kisváros térségében. Az erdőtűz egész éjszaka terjedt, péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított, írja az MTI.

A Deutsche Welle szerint a hatóságok figyelmeztettek, hogy az erős szelek a füstöt egyre inkább Berlin déli részei felé fújhatják.

2018-08-23T215322Z 2100611070 RC1878FD6190 RTRMADP 3 GERMANY-FIR
Fotó: Social Media / Reuters

A lángok megfékezésén 450-en dolgoznak, növényzet nélküli sávokat igyekeznek kialakítani földmunkagépekkel, hogy megállítsák a tűz terjedését. A munkát nehezíti, hogy a talajban sok második világháborús bomba és gránát van, már több robbanás is történt, ezekben senki sem sérült meg.

Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban április óta nem volt jelentős eső.