Erzsébet
1 °C
4 °C

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, három települést kiürítettek

2018.08.24. 07:53

Frissítés: Megfékezték pénteken a Berlin közelében pusztító erdőtüzet, amelynek füstje elérte a német főváros területét, írja az MTI. A lángok terjedését sikerült megállítani, és sikerült ellenőrzés alá vonni a tűz martalékává lett terület nagy részét - nyilatkozott Karl-Heinz Schröter, a Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány belügyminisztere. Az erdőtűz csütörtökön keletkezett, a fővárostól délnyugatra nagyjából 50 kilométerre, a Jüterborg nevű kisváros térségében. Péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított.

A lángok megfékezésén 600-an dolgoznak, a tűzoltókat a katasztrófavédelem, a német hadsereg (Bundeswehr) és a szövetségi rendőrség is támogatja, helikoptereket és vízágyúkat is bevetettek. Az oltás a lakosságot fenyegető közvetlen veszély elhárítása után is még sokáig tarthat, az utolsó tűzfészkek kioltásáig több nap telhet el - mondta a miniszter. A munkát nehezíti, hogy a talajban jelentős mennyiségben vannak második világháborús gránátok és bombák, már több robbanás is történt - jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság, amely szerint a katasztrófának nincs sérültje.

A tűz miatt csütörtökön kiürítettek három községet, több mint 500 embernek kellett elhagyni az otthonát. A füst péntekre virradóra elérte Berlint, de délelőtt megfordult a szél és így megszűnt az égett szag. Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és Brandenburgban április óta nem hullott számottevő csapadék.

Korábban írtuk:

Három kisebb települést ki kellett üríteni Berlin közelében, ahol erdőtüzek pusztítanak, összesen több mint 500 embernek kellett elhagynia otthonát. Berlinből is látni lehet a füstöt, az égett fa szaga városszerte érezhető. A hatóságok azt kérik a berliniektől, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat.

2018-08-23T215049Z 333726709 RC1A0E659D70 RTRMADP 3 GERMANY-FIRE
Fotó: Social Media / Reuters

A lángok csütörtökön csaptak fel a német fővárostól 50 kilométerre délnyugatra, a Jüterborg nevű kisváros térségében. Az erdőtűz egész éjszaka terjedt, péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított, írja az MTI.

A Deutsche Welle szerint a hatóságok figyelmeztettek, hogy az erős szelek a füstöt egyre inkább Berlin déli részei felé fújhatják.

2018-08-23T215322Z 2100611070 RC1878FD6190 RTRMADP 3 GERMANY-FIR
Fotó: Social Media / Reuters

A lángok megfékezésén 450-en dolgoznak, növényzet nélküli sávokat igyekeznek kialakítani földmunkagépekkel, hogy megállítsák a tűz terjedését. A munkát nehezíti, hogy a talajban sok második világháborús bomba és gránát van, már több robbanás is történt, ezekben senki sem sérült meg.

Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban április óta nem volt jelentős eső.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?