Erzsébet
1 °C
4 °C

22 gyereket ölt meg a szaúdi légicsapás Jemenben

000 1898KB
2018.08.24. 13:23

30 embert, köztük 22 gyereket ölt meg a szaúd-arábiai légierő Jemen északnyugati részén csütörtökön. A központi hatalommal szemben harcoló húszi felkelők által uralt területet ért légicsapásról a lázadók kormányának egészségügyi minisztere számolt be – írta a CNN. 

A támadás négy menekülő család konvoját érte el, akik épp azért hagyták el otthonaikat, mert egy korábbi támadás a családok négy másik tagját már megölte – közölték helyi források a CNN-nel.

A támadás 20 kilométerre a Vörös-tengertől, al-Duraihmiben történt, amely a szaúdi támogatást élvező jemeni vezetés és az iráni közreműködéssel megerősített lázadók között zajló háború legújabb forró pontja.

Mi folyik a legszegényebb arab országban?

A külföldön húsziknak, Jemenben Anszár Allahnak, azaz Allah támogatóinak nevezett frakció 2015-ben foglalta el Jemen északnyugati részét (a fővárossal, Szanaával együtt) a nemzetközileg elismert, a szomszédos Szaúd-Arábia által patronált kormánytól. A húszi mozgalom a síitákhoz inkább politikailag, mintsem vallásilag kötődő zaidi törzsből nőtt ki, és felekezeti kötődése - na meg Irán támogatása - miatt kivívta a szunnita felekezetű dinasztiák által irányított arab államok ellenszenvét. Ezért 2015 tavaszán több arab ország Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vezetésével katonai intervencióval próbálta megsemmisíteni a húszikat, azonban az óriási katonai erőfölény ellenére a húszi gerillákat a mai napig sem sikerült megtörni. Azonban az állandó bombázásokkal sikerült az amúgy is elmaradott ország civil infrastruktúráját teljesen tönkretenni - ennek egyik legszomorúbb eredménye az országban elharapódzó éhínség és a kolera. A jemeni káosz egyik mellékterméke, hogy az országban a csaknem két évtizede tartó amerikai likvidálások ellenére komoly területeket tudott kihasítani magának az al-Káida, és néhány száz fő kontingenssel képviselteti magát az Iszlám Állam is.

Az arab országokat egyre gyakrabban éri a nemzetközi sajtóban az a vád, hogy ugyanúgy tudatosan támadnak civil célpontokat, mint szíriai ellenfelük, Bassár al-Aszad. Az atrocitások miatt jogos felháborodásból kijut az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának is, melyek légi utántöltéssel és felderítő akciókkal is támogatják a koalíciót; arról nem is beszélve, hogy a nyugati országok fegyveriparai évente több milliárd dollárnyi megrendelést kapnak az Öböl-országokból, és a nyugati közvélemény gyomra nem igazán bevenni, amikor amerikai bombával gyilkolnak meg osztálykirándulókat vagy német aknavetőkkel lőnek szét egy kórházat.

Legutóbb augusztus 8-án hajtottak végre hasonló támadást akkor a piacot is elérő csapásban 43 ember halt meg, közöttük sok gyerek. A sebesültek többsége is tíz év alatti volt.

(Jemeni családok sírokat ásnak egy előző, 2018 augusztus 18-i szaúdi légicsapásban meghalt 29 gyermeknek. Fotó: STRINGER / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?