Megbukott az ausztrál kormányfő, megválasztották utódját

2018.08.24. 07:26

Scott Morrison volt pénzügyminisztert választották az Ausztráliában kormányzó Liberális Párt elnökévé, egyben pedig az ország új miniszterelnökévé. Morrison elődje, Malcolm Turnbull egy belső hatalmi harc után volt kénytelen lemondani pártvezetői tisztségéről. Turnbull nem jelöltette magát ismét a pártelnöki tisztségre, és nem is vitatta a párton belüli szavazás eredményét.

Hárman szálltak ringbe a párt vezető pozíciójáért. Morrison mellett Julie Bishop ausztrál külügyminiszter és Peter Dutton volt belügyminiszter is jelöltette magát.

Az elmúlt napokban sorra nyújtották be miniszterek a lemondásukat, hogy nyomás alá helyezzék Turnbullt, aki egy ellene kezdeményezett pártbéli bizalmi szavazáson legyőzte kihívóját, a liberálisok befolyásos jobboldali szárnyát vezető Peter Duttont, aki a keddi szavazás után lemondott belügyminiszteri posztjáról.

A lemondási hullámot látva Turnbull bejelentette, hogy hajlandó eleget tenni Dutton kérésének, és péntek délben újabb pártbeli bizalmi szavazást kezdeményez önmaga ellen, amennyiben a Liberális Párt legalább 43 törvényhozója ezt kéri tőle. A kormányfő ugyanakkor jelezte: nem indul a pártvezetői tisztségért és a parlamentből is távozik, ha ezt megtartják.

A Liberális Párt a kormányzó jobbközép koalíció nagyobbik tagja. Amennyiben Turnbull lemond képviselői mandátumáról, úgy a parlamenti helyért időközi választást kellene tartani. A választás elvesztése viszont azzal fenyeget, hogy a jobbközép koalíció elveszítheti egymandátumos többségét a képviselőházban még a 2019 májusában tartandó parlamenti választások előtt. Közvélemény-kutatások az ellenzéki ausztrál Munkáspárt előnyét mutatják.

Ausztráliának 2007 óta hat miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljes ciklusát. Turnbull 2015 szeptembere óta kormányozta Ausztráliát, írja az MTI.  • Hírek
  • Bankszámla