Ágnes
-5 °C
2 °C

Őrizetbe vettek Mexikóban több mint 200 rendőrt

2018.08.24. 10:06

A mexikóit hatóságok őrizetbe vettek csütörtökön 205 állami, illetve önkormányzati rendőrt az elharapódzott bűnözés elleni harc jegyében, és az őrizetbe vettek közül húsz álrendőrnek bizonyult, írja az MTI.

A Puebla államban fekvő Tehuacán önkormányzatának dolgozó 368 rendőr közül 20-ról kiderült, hogy nem voltak a testület tagjai, nem szerepeltek a hivatalos listán, nem tették le a szükséges vizsgákat és nem volt erkölcsi bizonyítványuk - mondta el a sajtónak Jesús Morales, Puebla állam közbiztonságért felelős vezetője.

Puebla állam hatóságai a szervezett bűnözéssel való kapcsolattartás miatt indítottak vizsgálatot a tehuacáni rendőrség és más testületek ellen.

"Elvégeztük a szükséges nyomozásokat. Aggasztanak bennünket a szakmai hiányosságok és a szervezett bűnözéssel való esetleges összejátszás, visszásságokra bukkantunk, amelyeket fel kell tárni" - jelentette ki Diódoro Carrasco, Puebla állam első minisztere.

"Ellenőrizzük a börtönöket, a rendőrséget, a közlekedésrendészetet és a rohamrendőrséget is" - tette hozzá Jesús Morales.

A hatóságok nyomoznak további 113 rendőr után, akik csütörtökön nem voltak szolgálatban.

A mintegy 320 ezer lakosú Tehuacán 252 kilométerre fekszik Mexikóvárostól. A település a harmadik város Puebla államban, amelynek a biztonsági szervei felett a szövetségi állam átvette az ellenőrzést. Az első ilyen városban, San Martín Texmelucan de Labastidában 200 rendőrt szereltek le és fegyvereztek le május 2-án, miután azzal gyanúsították őket, hogy összejátszanak a Pemex mexikói olajvállalat üzemanyag-vezetékeit megcsapoló szervezett bűnbandákkal. Június 21-én a Mexikóvárostól 237 kilométerre fekvő Ciudad Serdánban vették őrizetbe az önkormányzati rendőrség vezetőjét és 35 rendőrét.

Hasonló razziákat tartottak a drogkereskedelem miatt erőszak sújtotta más országrészekben is.