Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tényleg kiteszik Francót a mauzóleumból

2018.08.24. 14:25

Rendeletben írta elő a szocialista spanyol kormány Francisco Franco néhai diktátor hamvainak eltávolítását mauzóleumából pénteken – írta az MTI.

María del Carmen Calvo Poyato miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése, nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik.

Elmúlt 40 év

A fasiszta Olaszország és a náci Németország támogatásával a spanyol polgárháborúban hatalomra került nemzetvezető (Caudillo) ugyan 1975-ben halt meg és az általa hatalomra segített I. Károly János királlyal megindult a tekintélyelvű, konzervatív berendezkedés demokratikus átmenete, a 40 éves évfordulót mégis idén ünneplik, az 1978-ban elfogadott alkotmány okán, amely biztosította az alkotmányos monarchia létrehozását és ezzel utat nyitott Spanyolország európai integrációja előtt: 1982-ben az ország a NATO, 1986-ban az EU jogelődjének tagja lett.

A kormány által jóváhagyott rendeletet a képviselőháznak is meg kell szavaznia, ahol a szocialisták ugyan kisebbségben vannak, de az egyszerű többség eléréséhez számíthatnak a Podemos radikális baloldali párt, a katalán függetlenségpárti és a baszk nacionalisták támogatására.

Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök június 19-én erősítette meg, hogy a kormánya exhumálni és áthelyezne kívánja Francisco Franco tábornok, néhai spanyol diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból, amelyet a megbékélés és "a fasizmus elleni harc emlékhelyévé" akar változtatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?