Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Trump újabb bizalmasa kezdhet beszélni az ügyészségnek

2018.08.24. 19:14

Mentességet kapott Donald Trump egyik bizalmasa az ügyészségtől – írta a CNN – így újabb részletek derülhetnek ki a két nő hallgatásáért az elnök kampánya idején kifizetett pénzekkel kapcsolatban, amelyeket Trump csapata elmulasztott bejelenteni a nemzeti választási bizottságnál, ami bűncselekménynek számít.

Allen Weisselberg a Trump Organization pénzügyi vezetője volt, aki a mentesség megadása után fontos információkkal szolgálhat a cégről és a szabálytalan, összesen 280 ezer dolláros kifizetésekről, amelyekről Trump ügyvédje Michael Cohen eskü alatt vallotta, hogy az elnök – akkor még elnökjelölt – utasítására történtek, méghozzá épp a választás érdekében. (Ez a kitétel azért fontos, mert ez igazolja, hogy a kifizetés a kampányra ment el, tehát be kellett volna jelenteni, függeltenül attól, hogy Trump ezt a kampányadományokból, vagy saját pénzből fizette. Trump elismerte a kifizetést, de úgy vélte, azzal, hogy ezt magánpénzéből tette, mentesült a bejelentési kötelezettség alól. Ez azonban tévedés.)

Cohen – aki csütörtökön nyolc vádpontban vallotta bűnösnek magát – azt is vallotta, hogy Weisselbergnek fontos szerepe volt a volt playmate és a pornószínésznő hallgatásáért cserébe adott pénzek eltitkolásában. A mentesség megadása arra utal, hogy a vizsgálatok célpontja immár kifejezetten Trump, aki csütörtökön már – akaratlanul is jelezve, hogy a helyzet kezd számára is veszélyessé válni – már arról beszélt: ha elmozdítására tenne lépést a törvényhozás, az bedöntheti az amerikai tőzsdét és „mindenki nagyon szegény lesz.”

Weisselberget a múlt hónapban már beidézte az ügyészség a Cohen kapcsán indult nyomozással kapcsolatban, de az ügyészség szerint a mentességgel biztosítható, hogy érdemi információkkal szolgáljon. „Ő tudja, hol vannak a pénzügyi csontvázak. Tud minden ügyletről, minden eladásról, mindenről, ami ott történt” – mondta a CNN-nak a Trump Organizationt ismerő névtelen forrás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?