Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Virágkarneválos felvonulóautót nézte Romániát fenyegető tanknak a volt kolozsvári polgármester

2018.08.24. 22:20 Módosítva: 2018.08.25. 09:24

Debrecenben minden évben megrendezik a virágkarnevált. Ennek lényege, hogy valamilyen koncepció alapján járműveket virágokkal díszítenek fel. Kiderült, hogy a magyarellenes kirohanásairól hírhedté vált egykori kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar kevésbé lelkes rajongója az eseménynek, és egy kicsit másképpen tekint rá.

Szerdán reggel egy hosszú Facebook-posztban magyarozott egyet a debreceni virágkarnevál egyik járművének nagyváradi bemutatója miatt. Az öt napja befejeződött debreceni esemény után néhány járművet az erdélyi városban is felvonultattak, az ominózus járművön a Szent Korona, a jogar és az országalma látható. Mindez pont úgy néz ki, mint egy tank. Legalábbis Funar képzeletében, a korona a lövegtorony, a jogar az ágyúcső, ezért nekiment a szervezőknek, írja a Főtér.ro.

A lap szerint Funar arról ír, hogy "a virágkocsik az 1940. augusztus 30-án aláírt, Észak-Erdély felszabadulását kimondó második bécsi döntés nyomán elkövetett atrocitásokra emlékeztették a románokat, és hogy ezzel megalázták a magyar „megszállás” alól 74 éve „felszabadult” románokat". Szerinte a város és a megye vezetői és az összes erdélyi megye RMDSZ-es illetékesei megtapsolták a "harckocsit".

Nekiment a határőröknek is, hogy miképpen engedhették át a határon a tankot.