Jenő
-2 °C
6 °C

A pápa is szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában

000 18L45Z
2018.08.25. 15:02

Ferenc pápa osztja az amiatt érzett fájdalmat és szégyent, hogy az egyházi hatóságok nem voltak képesek megfelelő büntetést kiróni a pedofil papok által elkövetett visszataszító bűntényekért – írja az MTI. Katolikus egyházfő 39 év nem járt Írországban, utoljára II. János Pál utazott oda.

Az, hogy az egyházi hatóságok – püspökök, elöljárók, papok és mások – nem voltak képesek megfelelőképpen kezelni ezeket a visszataszító bűntényeket, joggal okozott felháborodás, és ez a katolikus közösség fájdalmának és szégyenének a forrása marad. Jómagam is osztom ezt az érzést

– mondta a pápa szombaton az első írországi látogatásán, a dublini várban mondott beszédében. Hozzátette: elkötelezett abban, hogy megszabadítsa az egyházat ezektől bűnöktől, erkölcsileg bármilyen árat is kell fizetni érte, bármekkora szenvedéssel is jár ez. 

A 36 órás írországi látogatáson a katolikus egyházfő szombaton egy stadionban, vasárnap pedig egy parkban tart misét. Útján találkozik a szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is. Szombat délután a Szűz Mária székesegyház egyik kápolnájában imádkozik az áldozatokért.

(Borítókép: Ferenc pápa a dublini St Patrick's Hallban, 2018 augisztus 25-én. Fotó: / AFP PHOTO / Tiziana FABI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?