Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megszólalt a portás, aki szerint Trumpnak van egy titkolt gyereke

000 K2313
2018.08.25. 08:20

A Trump World Tower egy korábbi portása azt állítja, a később amerikai elnökké választott Donald Trumpnak viszonya volt egy korábban ott dolgozó takarítónővel, amelyből egy gyerek is született, de minderről eddig nem beszélhetett egy szerződés miatt, amelyet az American Media Inc. (AMI) nevű médiavállalattal kötött – írja a CNN.

Magáról az állítólagos viszonyról és a portást elhallgattatni igyekvő szerződésről már áprilisban mi is írtunk, de a Dino Sajudin nevű férfi ügyvédje szerint az ügyfelét kötő szerződés titoktartását csak mostanában, hosszas egyeztetés után oldotta fel a cég, amely a National Enquirer nevű lap kiadója.

A CNN megszerezte és közzé is tette a szerződés másolatát [pdf]. Eszerint a szerződést 2015. november 15-én kötötték, és az áll benne, hogy a cég kizárólagos jogot kap Sajudin történetére. A szóban forgó történet részleteit nem említi a dokumentum, de annyi kiderül belőle, hogy "Donald Trump illegitim gyermekéről" szól.

Ha a cég lapja leközölte volna az exkluzív sztorit, az eredeti szerződés szerint 30 ezer dollár (8,35 millió forint) járt volna a forrásnak, de ha nem, akkor semmit nem kötelesek fizetni neki. Egy későbbi módosítás szerint azonban mindenképpen jár a pénz, a kizárólagosság pedig határidő nélküli, vagyis soha senki másnak nem adható át a sztori, amíg a megállapodás él. Ha a férfi ezt megszegi, az 1 millió dollárjába került volna.

Áprilisban, amikor először kiderült a sztori és a szerződés létezése, az AMI azt állította, hogy azért nem közölte le, mert nem találta elég hitelesnek. Azóta viszont új aktualitást adott a témának, hogy a Trump bizalmas dolgait intéző ügyvéd, Michael Cohen vádalkut kötött az FBI-jal egy csalási ügyben ellene folyó nyomozás során.

Cohen aztán beszélni is kezdett: azt állította, hogy Trump a 2016-os elnökválasztási kampány során utasította őt arra, hogy a választások befolyásolása érdekében fizessen két olyan nőnek a hallgatásáért, akiknek állításuk szerint évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal. Egyikük a Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Clifford pornószínésznő, akinek 130 ezer dollárt fizetett a hallgatásáért. A másik kifizetés bonyolultabb volt: az ügyvéd megvásárolta egy laptól Karen McDougal Playboy-modell történetét, majd a sztorit elsüllyesztette a fiókban. (Erről a megbízatásáról titkos hangfelvételt is készített.)

A második ügy érdekessége, hogy McDougal történetét ugyanaz a National Enquirer szerezte meg kizárólagos publikálási joggal, amely a portás Sajudin történetére is ráült, hogy más ne (más se) publikálhassa. Nem csoda, hogy a nyomozók az AMI tulajdonosának, a nagy Trump-támogató David Peckernek is büntetlenséget ajánlottak, ha cserébe beszámol az ügy részleteiről.

Trump tagadta, hogy minderre kampánypénzt fordított volna, de a helyzet forróságát jelzi, hogy már arról beszélt, hogy ha megpróbálnák őt elmozdítani, attól összezuhanna a tőzsde. Az elnök mindenesetre hivatali ideje legforróbb perceit éli át épp a fenti és más ügyek összetorlódása miatt, és az erről szóló cikkünk óta már egy újabb bizalmasa, Allen Weisselberg, a Trump Organization pénzügyi vezetője is mentességet kapott, ha beszél, ami további kellemetlenséget jelenthet Trumpnak.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök a New York-i Trump-torony előcsarnokában 2017. január 16-án. Dominick Reuter / AFP)