Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Izrael újranyitja az egy hete lezárt gázai átkelőhelyet

2018.08.26. 22:55

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy Izrael hétfőn újranyitja a Gázai övezet legnagyobb személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél – írja az MTI.

Az átkelőt egy hete zárták le válaszul a tűzszüneti tárgyalások elakadására és az erőszak folytatódására az izraeli-gázai határ mentén. Az újranyitás hátterében valószínűleg az áll, hogy a Gázai övezettel szintén határos Egyiptom tűzszüneti egyezményt próbál létrehozni a területet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet és Izrael között, hogy véget vessenek a majdnem naponta ismétlődő erőszaknak a gázai határnál, amely újabb háborúval fenyeget.

Az egyiptomi terv a gázai Hamász és a Ciszjordániában, Rámalláhban kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah párt megbékélését is tartalmazza, Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányzatának kiterjesztésével a Gázai övezetre. A rendezést ugyanakkor nehezíti Rámalláh ellenállása: hiába delegált szinte minden palesztin frakció küldötteket az egyiptomi fővárosban zajló megbeszélésekre, a Fatah tagjai bojkottálják a tárgyalásokat.