Natália
1 °C
7 °C

Egész hétvégén szótlanul játszott, aztán lövöldözni kezdett

000 18M6VU
2018.08.27. 11:18 Módosítva: 2018-08-27 12:03:09

Ketten meghaltak, tizenegyen pedig megsérültek, mikor egy támadó tüzet nyitott vasárnap délután egy e-sport-versenyen a floridai Jacksonville-ben, majd magával is végzett. A versenyt élőben közvetítették az interneten, a lövések hangjai tisztán kivehetők az azóta a Youtube-ra feltöltött felvételen.

Már vasárnap este kiderült, hogy a gyilkos az egyik versenyző volt, aki azután kezdett lövöldözni, hogy kiesett a Madden NFL amerikaifocis játék selejtezőjéből.

katz

A bajnokságon 5 ezer dollár volt a fődíj, és persze a lehetőség, hogy egy magasabb ligában is megmérkőzhessen az ember, az amerikaifocis e-sport csúcsának számító Madden Classic Live rangadón, Las Vegasban.

Bajnok volt korábban

A gyilkos, David Katz ismert e-sportoló volt, korábban megnyerte az amerikaifocis játék, a Madden NFL egyik bajnokságát is, rendszeresen indult versenyeken, „Bread” (Kenyér) néven.

A gyilkos motivációját egyelőre nem tárták fel, de egy szemtanú szerint közvetlenül a lövöldözés előtt Katz vitába keveredett egy másik versenyzővel. Ezután kiment a teremből, majd fegyverével tért vissza. Egy harmadik résztvevő szerint Katz az egész verseny alatt furcsán viselkedett, nem beszélt senkivel.

Miután játszottunk és győztem, kezet nyújtottam neki, de ő csak szótlanul nézett rám.”

A jacksonville-i rendőrség egyelőre egyik beszámolót sem erősítette meg.

Nem barátkozni jött

David Katzról egy 2017-es, Youtube-on közvetített meccsen a kommentátor azt mondta, a játékos „nem mutat ki túl sok érzelmet” a rangadón. David Katz fapofával játszik. Egy komoly ember. Nem barátkozni jött ide – mondta.

Katz furcsa, csendes jellemét több sportkommentátor is kiemelte a korábbi versenyeken, ahogy a magabiztosságát is.  A New York Post talált egy videót, ahol a sportolót egy meglepetésszerű győzelme után a riporter arról kérdezi, hogy mit szól ahhoz, hogy egy nála jóval eredményesebb ellenfelet győzött le. Katz hűvösen, szűkszavúan válaszolt:

„Nem gondolom, hogy esélytelen lettem volna. Szerintem én a jobbak közé tartozom. Örülök, amikor a játékom bizonyítja ezt."

Gyanúsan viselkedett

A 24 éves Katz a Maryland állambeli Baltimore-ban élt, csak a verseny miatt utazott autójával a lövöldözés helyszínére, egy pizzériaként is működő floridai e-sport-bárba.

„Egész hétvégén itt volt. Napszemüveg volt rajta, nem beszélt senkivel" – mondta egyik ellenfele, aki az egyik meccsen legyőzte Katzot, majd hozzátette:

A játék után odamentem hozzá, mondtam neki, hogy jó meccs volt, kezet nyújtottam, de ő csak szótlanul bámult rám.

Az egyik játékos kiszúrta, hogy a kétnapos bajnokság alatt Katz végig ugyanazokat a ruhákat viselte, gyanús is volt neki a férfi. „Nyilvánvalóan nem öltözöl át, ha ilyesmire készülsz" – nyilatkozta.

A lövöldözés után a CompLexity Gaming nevű, e-sportolókat menedzselő cég vezetője, Jason Lake a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy komoly aggodalmakra ad okot, hogy egy ilyen mészárlás megtörténhet egy hivatalos sporteseményen: „Az, hogy valaki ilyet csináljon, szívszorító. Azt hiszem, az e-sport-közösségnek most meg kell állnia gondolkodni, hogy mit tud tenni a saját biztonsága érdekében."

Cikkünket alább, a Fb-s posztunknál kommentelheti:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?