Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Népirtás vádja lehet a rohingják elüldözéséből

2018-08-23T024155Z 628869679 RC114C5681C0 RTRMADP 3 MYANMAR-ROHI
2018.08.27. 13:11

Egy év alatt 700 ezer – más becslések szerint 1,2 millió – Mianmarban élt rohingja menekült el a hadsereg tisztogató akciói elől – írta a BBC. Az ENSZ jelentése szerint olyan bizonyítható, intézményesített népirtásról van szó, amelyért a mianmari hadsereg vezetői nemzetközi bíróság elé kerülhetnek.

A jelentés több száz menekült elmondásain alapszik. Ők a szomszédos – a rohingjákhoz hasonlóan muzulmán – Bangladesben találtak menedéket a többségében buddhisták lakta Mianmarból.

Igaz, a rendkívül sűrűn lakott – Magyarországnál másfél szer nagyobb, de 170 millió (!) lakosú – és szegény – az egy főre eső GDP tekintetében a magyar mutató alig huszadát elérő – Banglades sem tud vállalható körülményeket biztosítani az  ott sem tárt karokkal fogadott  menekülteknek.

Az ENSZ jelentése szerint hat katonai vezető megalapozottan vádolható a népirtás végrehajtásával, de az ország politikai vezetését lényegében kezében tartó, egykori ellenzéki tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal illetett, ellenzékben többször bebörtönzést is átélt Aung Szán Szú Csít is felelősség terheli, amiért passzívan szemlélte a történteket.

A politikus – aki államtanácsoskén vezeti az országot – többször nyilatkozott elbagatellizálón a rohingják üldöztetéséről. Többek között, amikor azt mondta, a mianmari állampolgároknak nincs félnivalójuk, nyugodtan visszatérhetnek. Ugyanis a 19-20. század fordulóján be-, pontosabban 150 év után visszatelepült rohingják állampolgárságának elismerését következetesen megtagadja Mianmar, így hiába születtek és nőttek fel az országban, hontalanoknak számítanak.

Borítókép: rohingja menekültek Bangladesben. Fotó: Mohammad Ponir Hossain / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?