Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lefejezett farkas borzolja a kedélyeket Spanyolországban

2018.08.28. 12:00 Módosítva: 2018-08-28 13:00:14

Úgy tűnik, hiába kérik folyamatosan a természetvédők a Spanyolország északi részén fekvő Asztúria kormányát, hogy tegyen valamit a tartomány farkasait tizedelő orvvadászok ellen: a hétvégén újabb állatot végeztek ki Infiesto városában, a levágott fejét pedig egy nyilvános medencébe dobták – írja a Local.

A levágott fejre, illetve farokra a fürdő dolgozói találtak rá vasárnap reggel, egy nappal azután, hogy 500 farmer és juhász jött össze, hogy megbeszéljék az egyre gyakoribb farkastámadásokat az állataik ellen.

A természetvédők azonnali cselekvésre szólították fel a tartományi kormányt, álláspontjuk szerint muszáj valamit tenni az orvvadászok ellen, akik jelenleg teljesen szabadon gyilkolhatják a farkasokat a régióban. Egy tavalyi tanulmány szerint legalább ötszáz farkast gyilkoltak meg 2017-ben Spanyolországban, ezek nagy része pedig különösen kegyetlen módokon történt.

Ibériai farkas (Canis lupus signatus)
Ibériai farkas (Canis lupus signatus)
Fotó: Wikipedia

Az ott dolgozók a mérgezéses esetek mellett arról számoltak be, hogy gyakran látni közlekedési táblákra és hidakra kiakasztott tetemeket, sőt, még boltokban is lehet velük találkozni, ahol egyenesen trófeaként kezelik őket.

Az ibériai farkasok rendkívül nehéz helyzetben vannak, nemcsak azért mert képtelenek terjeszkedni, hanem mert az ország északnyugati részében szisztematikusan irtják őket.

– mondta egy vadbiológus az El País nevű spanyol lapnak, hozzátéve, hogy ugyanakkor jelenleg annyira nem rossz a helyzet, mint a 70-es években, amikor a farkasok a kipusztulás szélére kerültek.

A farkasok eltűnése egyébként az ökoszisztéma szempontjából is hátrányos lehet, a Yellowstone Nemzeti Parkot például egyszer a farkasok mentették meg azzal, hogy megritkították a jávorszarvasokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?