Erzsébet
1 °C
4 °C

Az USA felfüggesztette a dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését

2018.08.28. 19:31

Az Egyesült Államok kormánya véget vet annak a politikájának, miszerint nem tart hadgyakorlatokat Dél-Koreában - ezt jelentette be kedden James Mattis amerikai hadügyminiszter az Afp beszámolója szerint. A hadgyakorlatok szüneteltetéséről Kim Dzsongun és Donald Trump júniusi csúcstalálkozója után döntött az amerikai kormány, gesztusként az észak-koreai kormány felé.

James Mattis szerint azóta már több nagy, már betervezett hadgyakorlatot nem tartottak meg az amerikai és dél-koreai haderők, az egyik ilyenben például több mint 17 ezer amerikai katona vett volna részt. 

Többet hadgyakorlatot viszont nem fognak elhalasztani, bár nem árulta el, hogy mikor lesz a következő. Mattis annyit mondott, hogy meglátják, hogy haladnak a tárgyalások a két ország között, és annak fényében döntenek majd a hadgyakorlatokról. 

Az amerikai gyakorlatokat az észak-koreai kormány provokációnak tartja, a Kim Dzsongunnal való tárgyalása után pedig Donald Trump is azt mondta, hogy ezek valóban provokatív események. Arra, hogy lehet-e ezeket provokációnak értékelni, Mattis nem volt hajlandó válaszolni, mondván, hogy bármit is mond, az befolyásolná a tárgyalások menetét. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?