Dömötör
-1 °C
14 °C

Az USA felfüggesztette a dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését

2018.08.28. 19:31

Az Egyesült Államok kormánya véget vet annak a politikájának, miszerint nem tart hadgyakorlatokat Dél-Koreában - ezt jelentette be kedden James Mattis amerikai hadügyminiszter az Afp beszámolója szerint. A hadgyakorlatok szüneteltetéséről Kim Dzsongun és Donald Trump júniusi csúcstalálkozója után döntött az amerikai kormány, gesztusként az észak-koreai kormány felé.

James Mattis szerint azóta már több nagy, már betervezett hadgyakorlatot nem tartottak meg az amerikai és dél-koreai haderők, az egyik ilyenben például több mint 17 ezer amerikai katona vett volna részt. 

Többet hadgyakorlatot viszont nem fognak elhalasztani, bár nem árulta el, hogy mikor lesz a következő. Mattis annyit mondott, hogy meglátják, hogy haladnak a tárgyalások a két ország között, és annak fényében döntenek majd a hadgyakorlatokról. 

Az amerikai gyakorlatokat az észak-koreai kormány provokációnak tartja, a Kim Dzsongunnal való tárgyalása után pedig Donald Trump is azt mondta, hogy ezek valóban provokatív események. Arra, hogy lehet-e ezeket provokációnak értékelni, Mattis nem volt hajlandó válaszolni, mondván, hogy bármit is mond, az befolyásolná a tárgyalások menetét.