Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Kiderült, miért fújta le Trump az észak-koreai miniszteri találkozót

2018.08.28. 15:06 Módosítva: 2018.08.28. 15:07

Észak-Korea levélben figyelmeztette az amerikai kormányzatot a múlt héten, hogy az atommentesítésről szóló egyeztetés ismét veszélyben van, és akár romba is dőlhet. A CNN szerint ez a levél idézte elő azt, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken lemondta külügyminisztere a héten esedékes phenjani látogatását. 

Az amerikai hírcsatorna az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a levelet az észak-koreai hírszerzés korábbi vezetője, Kim Jungcsol küldte Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, és arról tájékoztatta, hogy a Kim Dzsongun vezette kormányzat meglátása szerint a két ország nem tud előbbre haladni az egyeztetésben.

A CNN forrásai szerint az észak-koreai fél azt tartja aggályosnak, hogy az Egyesült Államok nem kész a koreai háborút hivatalosan lezáró békeszerződés megkötésére, márpedig

Észak-Korea ezt a lépést kulcsfontosságúnak tartja a Koreai-félszigeten meglévő feszültségek enyhítésében. Az Egyesült Államok azonban csak abban az esetben működne együtt a háború hivatalos lezárásában, ha Észak-Korea előbb felhagy a nukleáris programjával. 

A CNN jelentése szerint a levél azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem születik megállapodás és a tárgyalások megrekednek, Észak-Korea újraindíthatja a nukleáris tevékenységét. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!