Erzsébet
1 °C
4 °C

Kiderült, miért fújta le Trump az észak-koreai miniszteri találkozót

2018.08.28. 15:06 Módosítva: 2018-08-28 15:07:41

Észak-Korea levélben figyelmeztette az amerikai kormányzatot a múlt héten, hogy az atommentesítésről szóló egyeztetés ismét veszélyben van, és akár romba is dőlhet. A CNN szerint ez a levél idézte elő azt, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken lemondta külügyminisztere a héten esedékes phenjani látogatását. 

Az amerikai hírcsatorna az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a levelet az észak-koreai hírszerzés korábbi vezetője, Kim Jungcsol küldte Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, és arról tájékoztatta, hogy a Kim Dzsongun vezette kormányzat meglátása szerint a két ország nem tud előbbre haladni az egyeztetésben.

A CNN forrásai szerint az észak-koreai fél azt tartja aggályosnak, hogy az Egyesült Államok nem kész a koreai háborút hivatalosan lezáró békeszerződés megkötésére, márpedig

Észak-Korea ezt a lépést kulcsfontosságúnak tartja a Koreai-félszigeten meglévő feszültségek enyhítésében. Az Egyesült Államok azonban csak abban az esetben működne együtt a háború hivatalos lezárásában, ha Észak-Korea előbb felhagy a nukleáris programjával. 

A CNN jelentése szerint a levél azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem születik megállapodás és a tárgyalások megrekednek, Észak-Korea újraindíthatja a nukleáris tevékenységét. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?