Erzsébet
1 °C
4 °C

Francia és brit halászhajók csaptak össze a La Manche csatornában

2018.08.29. 05:25

Mintha csak Sluys vagy Groix korát élnénk,

francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche csatornában

A franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag normandiai vizeken halászó briteket. A normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összecsapásban a hajók antik harcmodort felelevenítve ütköztek egymásnak, a nagyobb bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat.

Az esetről beszámoló BBC által „kagylóháborúnak" minősített incidens hátterében a térségben gazdag állományú kagylók halászata áll. A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, miközben a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig a kagylóállomány gyarapodása érdekében. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító kagylóállományt.

Hétfő este nem kevesebb mint 35 francia hajó gyűlt össze, hogy megakadályozzák a brit „fosztogatást".

A franciák sikerrel jártak, a mindössze öt brit hajónak esélye sem volt a francia armadával szemben.

A halászok közti feszültség nem új keletű, viszont az utóbbi öt évben egy egyezménynek köszönhetően megfértek egymás mellett. A megállapodás szerint a nagyobb brit halászhajók távol maradtak a térségtől, cserébe széles körű halászati jogokért. A franciáknak azonban elegük lett abból, hogy a britek egész évben halászhatnak, míg ők csak október 1. és május 15. között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?