Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Francia és brit halászhajók csaptak össze a La Manche csatornában

2018.08.29. 05:25

Mintha csak Sluys vagy Groix korát élnénk,

francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche csatornában

A franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag normandiai vizeken halászó briteket. A normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összecsapásban a hajók antik harcmodort felelevenítve ütköztek egymásnak, a nagyobb bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat.

Az esetről beszámoló BBC által „kagylóháborúnak" minősített incidens hátterében a térségben gazdag állományú kagylók halászata áll. A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, miközben a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig a kagylóállomány gyarapodása érdekében. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító kagylóállományt.

Hétfő este nem kevesebb mint 35 francia hajó gyűlt össze, hogy megakadályozzák a brit „fosztogatást".

A franciák sikerrel jártak, a mindössze öt brit hajónak esélye sem volt a francia armadával szemben.

A halászok közti feszültség nem új keletű, viszont az utóbbi öt évben egy egyezménynek köszönhetően megfértek egymás mellett. A megállapodás szerint a nagyobb brit halászhajók távol maradtak a térségtől, cserébe széles körű halászati jogokért. A franciáknak azonban elegük lett abból, hogy a britek egész évben halászhatnak, míg ők csak október 1. és május 15. között.  • Vennék
  • Hírek