Jenő
-2 °C
6 °C

Irán: meg ne próbáljátok, mert visszacsapunk!

2018.08.29. 14:56
Egyre feszültebb hangvételű a kölcsönös fenyegetőzés a Hormuzi-szoros miatt.

A Hormuzi-szoros a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala. Az olajszállítások szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a Közel-Keletről ki lehessen jutni az Indiai-óceán felé. Mivel a szoros északi részét Irán ellenőrzi, a déli véghét Omán és az Egyesült Arab Emírségek, fontos, hogy ezek az országok támogassák a világ tengeri kőolaj-szállításának harmadát lebonyolító szoros szabad használatát.

A 40 kilométer széles és 60 kilométer hosszú öböl forgalma mostanában azért került veszélybe, mert a perzsa állam ellen megfogalmazott, elsősorban amerikai kezdeményezésű nemzetközi szankciók után Teherán olykor belengeti, hogy válaszul lezárja a szorost.

 Ettől sokan aggódnak, a szunnita Szaúd-Arábia, vagyis a síita Irán legnagyobb térségbeli ellenfele már nemzetközi megelőző lépéseket is sürgetett az ENSZ biztonsági tanácsánál a szoros átjárhatóságának biztosítására.

 Irán viszont ez ellen nagyon határozottan tiltakozik, Mohammad Bagheri haditengerészeti vezető deklarálta, hogy Irán mindig is betartotta a nemzetközi jogot, de ha idegen erők jelennek meg a Perzsa-öbölben kemény katonai csapásra kell felkészülniük.

Mindenesetre a szoros lezárása racionális válaszlépés lenne, a szankciók alatt megroggyanó iráni gazdaság felől. Bár semmit nem nyerne vele a perzsa állam, de a vélhetően azonnal 100 dollár fölé kúszó olajárak és a földgázpiacot, elsősorban japán gázimportját megbénító lépés legalább a másik oldalnak is fájna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?