Kína katonákat telepít Afganisztánba

2018.08.29. 06:55

Kína megkezdte első afganisztáni katonai kiképző támaszpontjának építését

- írta szerdán az MTI a South China Morning Post hongkongi napilapra hivatkozva.

A bázist az Afganisztánt Kínával összekötő, Tádzsikisztánnal és Pakisztánnal határos Vakhan-folyosóban létesítik, elkészülése után a kínai hadsereg várhatóan egy zászlóaljat fog ott állomásoztatni. A projektet Peking finanszírozza annak keretében, hogy segítse Afganisztánt "terrorellenes erőfeszítéseiben".

A projekt jelentőségét az adja, hogy

az első alkalom a modern történelemben, hogy Kína állandó katonai erővel jelenik meg Afganisztánban.

A tizenhét éve háború sújtotta Afganisztán az elmúlt években egyre fontosabbá vált Kína saját biztonsága, valamit az "Egy Övezet - Egy Út" gazdaságpolitikai kezdeményezése miatt. Megfigyelők szerint ezért a támaszpont célja egyebek közt a szélsőségesek, különösképpen az Afganisztánban is jelen lévő Iszlám Állam terrorszervezet kiképzésében részesült ujgurok Kínába történő beszivárgásának megakadályozása. Ezen prioritás érdekében Peking még a szélsőséges tálibokkal is intenzív tárgyalásokba bocsátkozott.

Kína első tengerentúli katonai támaszpontját Dzsibutiban létesítette. A kínaiak közlése szerint a dzsibuti bázis logisztikai célokat szolgál, itt töltik fel az Indiai-óceánon hajózó, humanitárius és békefenntartó küldetéseket teljesítő kínai hajókat. Bár papíron a dzsibuti bázison több mint egy zászlóalj állomásozik, főként katonai mérnököket és építészeket vezényeltek oda, kevés harcoló egység tartózkodik a kelet-afrikai országban. Az afganisztáni támaszpont már csak azért is más szerepet fog betölteni, mert a nyugat-kínai Hszincsiang tartomány közelében épül, amelyet Peking a nemzetbiztonságot fenyegető "terrorizmus, szeparatizmus és radikalizmus" legfőbb forrásának tekint.