Erzsébet
1 °C
4 °C

Merkel elmagyarázná a nigériaiaknak, hogy nem jó ötlet Európába jönni

000 18E0NG
2018.08.31. 17:30

Fokozni kell az illegális migráció veszélyeire vonatkozó tájékoztatást a menedékkérők származási országaiban, így Nigériában is - jelentette be Angela Merkel német kancellár pénteken Abujában, háromnapos afrikai körútjának utolsó állomásán.

"Sok minden, amit Európáról és Németországról mesélnek nem felel meg a valóságnak" - mondta a német kancellár Muhammadu Buhari nigériai elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Németország Nigériában is óva inti az embereket attól, hogy életük kockáztatásával hagyják el országukat. Merkel szerint a jövőben fokozott mértékben tudatosítanák a migrációval kapcsolatos veszélyeket az afrikai országokban.

A német kancellár hangsúlyozta: az illegális bevándorlók visszavételével kapcsolatban kölcsönösen előnyös megoldásról szeretne tárgyalni a származási országokkal. A további egyeztetéseken szerinte azon is dolgozni kell, hogy megteremtsék a Németországba jutás legális lehetőségeit. Példaként a jelenleg Németországban tanuló 1200 nigériai diákot említette, akik számát növelni lehetne.

Buhari leszögezte: "ellenzi az illegális migráció minden formáját", aminek során emberek a sivatag, vagy a Földközi-tenger veszélyeinek teszik ki magukat. A nigériai elnök szerint hat héttel korábban mintegy 3000, Európába eljutni próbáló nigériai állampolgárt szállítottak haza Líbiából. Hozzáfűzte: továbbra is gondoskodni fognak arról, hogy hazahozzák a káoszba süllyedt észak-afrikai államban rekedt honfitársaikat.

A német kancellár a februárban megrendezésre kerülő nigériai elnökválasztás kapcsán reményét fejezte ki, hogy a voksolást "biztonságos és tisztességes" körülmények között fogják lefolytatni. Merkel szerint Buhari biztosította őt erről. "A fiatalok csak akkor lesznek bizalommal saját országuk iránt, ha a politikai folyamatok átláthatóan, korrupciómentesen, szabadon és tisztességesen zajlanak" - tette hozzá Merkel.

A mintegy 190 millió lakosú Nigéria a második legnagyobb nemzetgazdaság a Szaharától délre fekvő afrikai országok közül. A 75 éves Buhari kihívója az államfőválasztáson Olubukola Abubakar Saraki, a szenátus elnöke. Buhari elnököt magas életkora mellett bírálatok érik amiatt is, hogy nem elég hatékonyan lép fel a Boko Haram terrorszervezettel szemben.

(Borítókép: John MACDOUGALL / AFP )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?