Aliz
6 °C
14 °C

Oroszlánok elé vetették a politikai foglyokat Etiópiában

2018.09.01. 09:53
Tigriseket, oroszlánokat, hiénákat használtak fel a politikai foglyok kínzásokhoz Etiópiában. Az alig hihető hírről az afrikai ország újonnan megválasztott reformista miniszterelnöke számolt be, az ügy miatt őrizetbe vettek egy megbukott tartományi vezetőt.

Az állatokat a foglyok mellett tartották, hogy így kínozzák és kényszerítsék vallomásokra őket. Megerőszakolták, megölték az embereket, tobzódott az erőszak

– mondta Abiy Ahmed miniszterelnök, aki szerint nehéz elhinni, hogy ilyesmi a mai Etiópiában egyáltalán megtörténhetett. Az oroszlánok és más nagymacskák hagyományos hatalmi jelképek Etiópiában.

A bejelentés szerint a 100 milliós kelet-afrikai országban több helyen is voltak olyan titkos börtönök, melyekben vadállatok elé vetették a politikai fogvatartottakat. A kínzóközpontok fő felelőse állítólag az ország polgárháborús állapotok sújtotta szomáli régiójának volt elnöke, Abdi Mohamed Omar. Őt a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából, a kínzások mellett politikai és etnikai összecsapások szításával vádolják.

Abdi Mohamed Omart a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából
Abdi Mohamed Omart a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából
Fotó: Twitter

Etiópiában áprilisban volt rezsimváltás. Az ország ugyan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számít a térségben, de az elmúlt években folyamatosan voltak a súlyos jogsértések. Az új miniszterelnök, Abiy Ahmed korrupcióellenességgel kampányoló reformista politikusnak számít. Beiktatása óta aláírt egy történelminek mondott kiegyezést a szomszédos Eritreával, bejelentette több ezer politikai fogoly szabadon bocsátását és több szektor megnyitását a külföldi befektetők előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?