Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Oroszlánok elé vetették a politikai foglyokat Etiópiában

2018.09.01. 09:53
Tigriseket, oroszlánokat, hiénákat használtak fel a politikai foglyok kínzásokhoz Etiópiában. Az alig hihető hírről az afrikai ország újonnan megválasztott reformista miniszterelnöke számolt be, az ügy miatt őrizetbe vettek egy megbukott tartományi vezetőt.

Az állatokat a foglyok mellett tartották, hogy így kínozzák és kényszerítsék vallomásokra őket. Megerőszakolták, megölték az embereket, tobzódott az erőszak

– mondta Abiy Ahmed miniszterelnök, aki szerint nehéz elhinni, hogy ilyesmi a mai Etiópiában egyáltalán megtörténhetett. Az oroszlánok és más nagymacskák hagyományos hatalmi jelképek Etiópiában.

A bejelentés szerint a 100 milliós kelet-afrikai országban több helyen is voltak olyan titkos börtönök, melyekben vadállatok elé vetették a politikai fogvatartottakat. A kínzóközpontok fő felelőse állítólag az ország polgárháborús állapotok sújtotta szomáli régiójának volt elnöke, Abdi Mohamed Omar. Őt a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából, a kínzások mellett politikai és etnikai összecsapások szításával vádolják.

Abdi Mohamed Omart a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából
Abdi Mohamed Omart a rendőrség most TV-kamerák előtt vitte el a házából
Fotó: Twitter

Etiópiában áprilisban volt rezsimváltás. Az ország ugyan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számít a térségben, de az elmúlt években folyamatosan voltak a súlyos jogsértések. Az új miniszterelnök, Abiy Ahmed korrupcióellenességgel kampányoló reformista politikusnak számít. Beiktatása óta aláírt egy történelminek mondott kiegyezést a szomszédos Eritreával, bejelentette több ezer politikai fogoly szabadon bocsátását és több szektor megnyitását a külföldi befektetők előtt.