Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Többen haltak meg fegyvertől a civil életben, mint a háborúkban

GettyImages-961183948
2018.09.01. 23:42
Egy most elkészült kutatás eredménye szerint az elmúlt években meghaladta a fegyvertől elhunyt áldozatok száma azon áldozatokét, akik háborúkban vesztették életüket. A vizsgálat 1990-2016 között vizsgálta a fegyverrel elkövetett emberöléseket és öngyilkosságokat, illetve a fegyverbaleseti statisztikákat.

A Fegyverek általi elhalálozás a világon nevet viselő kutatás a világ 195 országának statisztikáit elemezte.

Kiderült, hogy bár 1990-ben 209 ezer, fegyverrel összefüggésbe hozható halálesetet jegyeztek fel, ami 2016-ra 251 ezerre nőtt, de a populációnövekedést figyelembe véve, ez arányaiban évi 0,9 százalékos csökkenést jelez.

A fegyveres halálesetek zöme hat országra koncentrálódik, amelyek viszont nem teszik ki a világ népességének a tíz százalékát. Az Egyesült Államok, Brazília, Mexikó, Kolumbia, Venezuela és Guatemala a legfertőzöttebb terület.

A legnagyobb arányban Salvadorban követtek el gyilkosságot fegyverrel, ahol 100 ezer lakosra 38,9 emberölés jut. Ezzel szemben Szingapúrban 100 ezer lakosra 0,1.

A becslések szerint 2016-ban a fegyveres halálesetek 64 százalékát emberölések tették ki, 27 százalékát fegyverrel elkövetett öngyilkosság, 9 százalékban pedig fegyveres baleset. 

A legtöbb áldozat 20-24 év közötti férfiak közül került ki, és az elkövetők többsége is férfi.

Az öngyilkosságok terén némi csökkenést mutatnak a számok, de például Grönlandon követik el a legtöbb öngyilkosságot fegyverrel, 100 ezer lakosra 22 eset jut, a második legtöbb fegyveres öngyilkosság pedig az USA-ban történt, 100 ezer lakosból 6,4 esetben. Ezzel ugyanakkor bőven náluk van a legtöbb fegyveres öngyilkosság a világon, az összes ilyen eset 35,3 százalékát ott követik el. Hozzáteszik, az USA-ban 10 emberből 4-nek van saját fegyvere egy 2017-es felmérés szerint.

A legnagyobb mértékben ugyanakkor Jamaicában növekedett a fegyveres öngyilkosságok száma, Szingapúr ebben is szerencsés, a sor végén áll.

Borítókép: A Sante Fé Középiskolában kitört lövöldözés áldozataira emlékeznek Texasban 2018. május 21-én. Az iskola egyik diákja 10 társát lőtte agyon. Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary.

Via

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?