Szilvia
5 °C
16 °C

Trump távollétében búcsúztatták John McCaint

mccain2
2018.09.01. 21:03

Donald Trump jelenlegi amerikai elnök távollétében kezdődött meg John McCain néhai arizonai szenátor búcsúztatása a washingtoni Nemzeti Székesegyházban szombaton. Az elhunyt lánya, Meghan McCain a szertartás kezdetét jelző gyászbeszédében azt mondta: apjával együtt Amerika nagyszerűsége is sírba került, írja az MTI.

"Azért gyűltük itt egybe, hogy meggyászoljuk az amerikai nagyszerűség halálát - a valódi dolgot, nem az olcsó retorikát, amelyet azok a férfiak hangoztatnak, akik soha még a közelébe sem kerülhetnek annak az áldozatnak, amelyet ő önként vállalt" - hangsúlyozta Meghan McCain.

"Nincs szükség rá, hogy John McCain Amerikáját újra naggyá tegyék, mert Amerika mindig is nagy volt"

- tette hozzá Trump kampányszlogenjére utalva.

Az egy héttel korábban elhunyt politikust Barack Obama és George W. Bush előző amerikai elnökök búcsúztatták. McCain egykori ellenfelei, Bush és Obama szerint a néhai szenátornak köszönhetően mindketten jobb elnökké váltak.

"Jobbá tette a szenátust és az országot" - méltatta Obama az elhunyt vietnami veteránt. "Engem is jobb elnökké tett" - fűzte hozzá Bush.

A szertartáson az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a Fehér Ház több alkalmazottja is részt vett. Összesen több mint 3000 vendég volt jelen, az amerikai politikai és társasági élet krémje, illetve külföldi vezetők.

McCain családja egyértelművé tette, hogy a néhai szenátorral fagyos viszonyban álló Donald Trump nem kívánatos vendég a megemlékezéseken. Médiaértesülések szerint maga az elhunyt sem akarta, hogy az elnök részt vegyen a temetésén.

Trump a szombati szertartás közben több Twitter-üzenetben támadta a médiát, az igazságügyi minisztériumot, a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a keresledelmi ügyek miatt Kanadát, majd az egyik, fővároshoz közeli golfklubjában folytatta a napot.

- írja Trump napjáról az MTI.

McCain gyászszertartása szerdán és csütörtökön kezdődött Arizona államban, ahol a család vett tőle búcsút, és megjelent Joe Biden volt alelnök és több más neves személyiség is. A 81 éves korában elhunyt politikus koporsója pénteken érkezett meg a washingtoni Capitoliumba, ahol a családtagok, barátok, képviselők, szenátorok és neves vendégek vettek tőle búcsút állami szertartás keretében. A Capitoliumban, a kongresszus székhelyén történő felravatalozás ritka megtiszteltetésnek számít. A néhai szenátort vasárnap az annapolisi haditengerészeti akadémia területén helyezik örök nyugalomra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?