Erzsébet
1 °C
4 °C

Eltemették John McCaint

2018-09-03T000647Z 1953017699 RC166964BF50 RTRMADP 3 USA-MCCAIN
2018.09.03. 05:11

Végső nyugalomra helyezték vasárnap az annapolisi (Maryland) Haditengerészeti Akadémia területén a nemrég elhunyt John McCain arizonai szenátort, háborús veteránt, a 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjét.

Az akadémia kápolnájában szűk körben rendezett szertartás után a gyászolók menete, a szenátor koporsóját szállító, ló vontatta lőszerkocsi mögött vonult az akadémia temetőjébe, a Severn folyóra néző füves dombra, ahol végakarata értelmében néhai hű barátja, Chuck Larson tengernagy mellé temették - írta az MTI. 

A menetben a szenátor özvegye, Cindy McCain és gyermekei mögött a családtagokon és barátokon kívül ott voltak McCain 1958-ban végzett akadémiai osztályának tagjai, katonai vezetők és kadétok is. Délután négy óra körül katonai repülőgépek húztak el a magasban, tisztelegve a haditengerészet egykori pilótája előtt, aki több mint öt évet töltött hadifogságban, miután gépét Vietnam felelt lelőtték.

A katonai tiszteletadással kísért szertartáson megszólalók egyike, Lindsey Graham szenátor előzetesen az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, úgy fog megemlékezni az augusztus 25-én 81 éves korában elhunyt John McCainről, mint aki mindenki másnál jobban tisztelte a katonákat, "önként vállalt hátországuk volt, utazott, ahova ők mentek, és sohasem hagyta, hogy megfeledkezzenek róluk".

Búcsúbeszédet mondott az AP szerint David Patraeus nyugállományú tábornok, a CIA volt igazgatója és McCain Jack nevű fia is. 

McCain gyászszertartása szerdán és csütörtökön kezdődött Arizona államban, ahol a család vett tőle búcsút, de megjelent Joe Biden volt alelnök és több más neves személyiség is. Koporsóját pénteken ravatalozták fel a washingtoni Capitoliumban, ami a Kongresszus tiszteletét jelző, ritka megtiszteltetésnek számít.

(Borítókép:  David Hume Kennerly / McCain Family / Pool / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?