Ödön
1 °C
11 °C

Az orosz légierő újra bombázza Idlíbet

2018.09.04. 13:24 Módosítva: 2018-09-04 14:31:45

Többhetes szünet után újrakezdte a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat az orosz légierő - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózatra hivatkozva az MTI.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak.

Az orosz légicsapások augusztus 15. óta szüneteltek Idlíbben és környékén, de a szíriai kormányerők azóta is folyamatosan bombázták a lázadókat. Törökország hetek óta azon van, hogy diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen. Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 7-én Iránba készül látogatni, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról.

Trump aggódik, a Kreml terroristafészekről beszél

Trump hétfőn Twitter-üzenetben figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, nehogy "meggondolatlan támadást indítson" a lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb ellen. Az elnök Damaszkusz két szövetségese, Oroszországot és Iránt is óva intette a támadástól.

A Kreml szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az Idlíb tartományban létrejött "terroristafészek" destabilizálja a szíriai helyzetet és akadályozza a politikai és diplomáciai rendezést. Dmitrij Peszkov szerint a terrorfenyegetést figyelmen kívül hagyva figyelmeztetni a támadás következményeire "valószínűleg nem teljes nem átfogó hozzáállást" tükröz.

Trump azt írta,

az oroszok és az irániak súlyos humanitárius hibát követnének el, ha részeseivé válnának e potenciális emberi tragédiának. Százezreket ölhetnek meg. Ne hagyják, hogy ez megtörténhessen!

Peszkov hangsúlyozta, hogy a terroristák által Idlíbből irányított drónok jelentős fenyegetést jelentenek az orosz erők ideiglenes állomáshelyeire Szíriában.

A törökök fegyvereket telepítenek a határra

A Hürriyet című török lap kedden azt írta, hogy Törökország folytatja nehézfegyverzet telepítését a szíriai határ mentén. Az újság adatai szerint nyolc, páncélosokkal és tarackokkal megrakott teherszállító jármű indult a szíriai határon fekvő Elbeyli felé. Ankara emellett megerősítette a biztonsági intézkedéseket az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben fekvő 12 megfigyelőpontján a térségben várható hadművelet miatt.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállították azokat a felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?