Vencel
13 °C
23 °C

Az orosz légierő újra bombázza Idlíbet

2018.09.04. 13:24 Módosítva: 2018.09.04. 14:31

Többhetes szünet után újrakezdte a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat az orosz légierő - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózatra hivatkozva az MTI.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak.

Az orosz légicsapások augusztus 15. óta szüneteltek Idlíbben és környékén, de a szíriai kormányerők azóta is folyamatosan bombázták a lázadókat. Törökország hetek óta azon van, hogy diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen. Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 7-én Iránba készül látogatni, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról.

Trump aggódik, a Kreml terroristafészekről beszél

Trump hétfőn Twitter-üzenetben figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, nehogy "meggondolatlan támadást indítson" a lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb ellen. Az elnök Damaszkusz két szövetségese, Oroszországot és Iránt is óva intette a támadástól.

A Kreml szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az Idlíb tartományban létrejött "terroristafészek" destabilizálja a szíriai helyzetet és akadályozza a politikai és diplomáciai rendezést. Dmitrij Peszkov szerint a terrorfenyegetést figyelmen kívül hagyva figyelmeztetni a támadás következményeire "valószínűleg nem teljes nem átfogó hozzáállást" tükröz.

Trump azt írta,

az oroszok és az irániak súlyos humanitárius hibát követnének el, ha részeseivé válnának e potenciális emberi tragédiának. Százezreket ölhetnek meg. Ne hagyják, hogy ez megtörténhessen!

Peszkov hangsúlyozta, hogy a terroristák által Idlíbből irányított drónok jelentős fenyegetést jelentenek az orosz erők ideiglenes állomáshelyeire Szíriában.

A törökök fegyvereket telepítenek a határra

A Hürriyet című török lap kedden azt írta, hogy Törökország folytatja nehézfegyverzet telepítését a szíriai határ mentén. Az újság adatai szerint nyolc, páncélosokkal és tarackokkal megrakott teherszállító jármű indult a szíriai határon fekvő Elbeyli felé. Ankara emellett megerősítette a biztonsági intézkedéseket az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben fekvő 12 megfigyelőpontján a térségben várható hadművelet miatt.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállították azokat a felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.