Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Ugyanaz a Novicsok-hatóanyag mérgezett Angliában két esetben

2018.09.04. 21:13

Ugyanaz a Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta a délnyugat-angliai Salisburyben tavasszal, illetve a közeli Amesbury kisvárosban nyár elején történt mérgezéses eseteket - közölte kedd este a brit külügyminisztérium a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatának eredményét ismertetve.

Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést. Szkripalékat és Rowley-t több heti kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel az OPCW-t, amely a keddi londoni külügyi nyilatkozat szerint igazolta a brit szakértők megállapítását.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?