Jolán
2 °C
4 °C

Izrael 80 km hosszú, 9 m magas kerítést épít a libanoni határra

2018.09.06. 15:04

Izrael nyolcvan kilométer hosszú, kilenc méter magas betonkerítést épít libanoni határára - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű lap. 

Egy tizenegy kilométeres szakasz már elkészült a kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt betonkerítésből. A határ pontos vonala bizonyos szakaszokon vitatott, többek között az izraeli-libanoni-szíriai hármas határnál is. Az izraeli hadsereg ezeken a területeken az ENSZ által kijelölt kék vonalat követette az építkezésnél - mondta Tomer Gilád, a hadsereg illetékese. A fal egyes részeit később eltávolíthatják, ha megoldást találnak a vitatott határrészekre.

A hadsereg egyik, név nélkül nyilatkozó képviselője elmondta, hogy az utóbbi évben egyre erősebb együttműködést figyeltek meg a határ túloldalán a libanoni hivatalos hadsereg és a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciája között. 

A határ megerősítésének két oka volt: egyrészt védelmet nyújt az izraeli civileknek a határ túloldalán lévő mesterlövészektől, másrészt megakadályozza a Hezbollah harcosainak beszivárgását Izraelbe. 

Izrael és Libanon között legutóbb 2006-ban volt háború, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozata zárt le. 

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?