Olivér
4 °C
8 °C

Sugárzás miatt halt meg a fukusuimai mentőmunkálatokat végző férfi

2018.09.06. 09:22

Nyolc hónapot át dolgozott a 2011. március 11-én megsérült fukusimai atomerőmű mentőmunkálatain az a férfi, aki idén tüdőrákban életét vesztette. Az 50-es éveiben járt áldozat az első, akivel kapcsolatban elismerte a japán kormány, hogy

a földrengést követő cunami okozta erőműbaleset és a rákos haláleset között összefüggés van.

A japán sajtó szerint 17 dolgozó kért nyújtott be kártérítési igényt, ebből négyet fogadtak el, a többit elutasították vagy még nem döntöttek róluk – írta a Sky Nems. 

A tüdőrákban meghalt férfinél 2016 elején diagnosztizálták a betegséget. Nem csak Fukusimában dolgozott a tragédia után, de 1980 és 2015 között is erőműveknél foglalkoztatták, ám mindvégig az előírás szerinti védőfelszerelést hordta.

Japánt 2011. március 11-én rázta meg a 9-es erősségű földrengés, amely után hatalmas szökőár érte el az országot. A katasztrófában 18 ezren vesztették életüket. A természeti katasztrófának az erőmű szerkezete ellenállt ugyan, de elvágta az energiaellátástól. Ezt a dízelgenerátorok pótolták volna, azokat azonban az érkező szökőár iktatta ki, így a hűtés hiányában megolvadt a fűtőanyag a blokkokban és a kiszabadult sugárzó anyag több tíz kilométeres körzetben szennyezte be a környezetet, az atomenergia békés használatának történetében Csernobil után a második legnagyobb katasztrófát okozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?