Megkéselték a brazil elnökjelöltet, Jair Bolsonarot

2018.09.06. 21:56 Módosítva: 2018.09.06. 21:56

Az AP News írja, hogy megkéselték Brazília egyik elnökjelöltjét, Jair Bolsonarot. A fia szerint apja jól van. 

Nem sokkal a késelés előtt derült ki, hogy a másik elnökjelölt, Lula da Silva nem indulhat a börtönből a tisztségért az októberi választásokon.

A The Guardian szerint bár az elnökjelölt golyóálló mellényt viselt, pont alatta, a hasán szúrták, miközben éppen kampányolt Juiz De Fora városában a tömegben. A támadásról felvétel is készült, amin látni, hogy a tömeg felemeli a férfit, majd az elnökjelölt arca hirtelen a fájdalomtól torzul össze. Már a kórházban lábadozik.

New York Times áprilisban írta , hogy a brazil szélsőjobb elnökjelöltjét a helyi legfőbb ügyész gyűlöletkeltéssel vádolta Jair Bolsonarot, amiért akár három évet is kaphat. A legfőbb ügyész vádja szerint a 63 éves Bolsonaro rendszeresen gyűlöletkeltő kijelentéseket tesz a feketékkel, melegekkel, nőkkel és a környék őslakosaival szemben, aminek köszönhetően a második legesélyesebb jelölt az októberi választáson. Az ügyész több olyan sort is kiemelt Bolsonaro egy évvel ezelőtti beszédéből, ami szerinte kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát. Bolsonaro az őslakosokról úgy beszélt, mint olyanok, akik már szaporodni sem tudnak, illetve arról is beszélt, hogy van négy fia és egy lánya, de utóbbi csak egy pillanatnyi gyengeség miatt csúszhatott csak be. Másik alkalommal arról beszélt, hogy jobban elviselné, ha a fia meghalna autóbalesetben, mintsem egyszer hazaállítson egy bajszos férfival.

A másik jelölt Lula Da Silva lett volna, de a legfelsőbb bíróság csütörtökön visszadobta a kérelmét és a fellebbezését is, mert a brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget. Lula 2003 és 2010 között volt az ország baloldali elnöke. Áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újíttatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

A közelmúltban készített közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula messze a legnépszerűbb elnökjelölt, 39 százalékon áll, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csupán 19 százaléknyi szavazatot kapna.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport