Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem Pence és Pompeo írta a névtelen New York Times cikket

2018.09.06. 17:44
Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is cáfolta csütörtökön, hogy ő írta volna a The New York Times című napilapban előző délután megjelent névtelen véleménycikket, amely azt állítja, hogy ellenállók egy csoportja tevékenykedik Donald Trump elnök kormányzatán belül.

"Az alelnök aláírja a nevét egy véleménycikkekben" - írta Mike Pence kommunikációs igazgatója, Jarrod Agen csütörtökön a Twitteren.

"Szégyellheti magát mind a New York Times, mind pedig az, aki ezt a hamis, logikátlan és pipogya cikket írta". Majd hozzátette, hogy az alelnök hivatala "felette áll az ilyen amatőr cselekedeteknek".

Szerdán a kora esti órákban a New York Times egy magát a Trump-kormányzat munkatársának mondó,  névtelen szerző cikkét jelentette meg . A szerző - negatív színben feltüntetve az elnököt - azt állította, hogy a kormányzaton belül ő és a hozzá hasonlóan gondolkodó munkatársak egy csoportja fogadalmat tett, hogy meghiúsítja Trump "elképzeléseinek egy részét és legrosszabb hajlamait", mert - mint írta - "az elnök viselkedése árt köztársaságunk egészségének".

Az Indiában tárgyaló Mike Pompeo szintén visszautasította, hogy ő áll a cikk mögött. Az abban írtakat egy "háborgó" és "álnok" személy nézeteinek minősítette. Bírálta a lapot is, szerinte "senkinek nem kell meglepődnie, hogy a liberális New York Times, amely a kezdetektől megállás nélkül bírálta a kormányzatot, úgy döntött, hogy közli az írást".

Pompeo lemondásra szólította fel a cikk íróját. "Én olyan helyről jövök, ahol, ha az ember nem tudja végrehajtani a főnöke szándékait, akkor egyetlen lehetősége a lemondás" - mondta.

Amerikai sajtóértesülések szerint a kormányzaton belül élénk találgatások kezdődtek a cikk szerzőjének személyéről. A Wall Street Journal című lap információi szerint a Fehér Házban többen azt gyanítják, hogy olyan fiatal munkatárs írhatta, aki ugyan ott dolgozik, de nincs közvetlen bejutása az elnökhöz.

A New York Times egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még szerdán este közleményben ítélte el a cikket, hangsúlyozva, hogy írója nem az országot, hanem a saját egóját tartja a legfontosabbnak. Egyúttal lemondásra szólította fel a cikkírót.

Mind a szóvivőnő, mind Donald Trump egyébként "kudarcosnak" nevezte a New York Timest, az amerikai elnök pedig a cikkíró megnevezésére szólított fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?