Nem Pence és Pompeo írta a névtelen New York Times cikket

2018.09.06. 17:44
Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is cáfolta csütörtökön, hogy ő írta volna a The New York Times című napilapban előző délután megjelent névtelen véleménycikket, amely azt állítja, hogy ellenállók egy csoportja tevékenykedik Donald Trump elnök kormányzatán belül.

"Az alelnök aláírja a nevét egy véleménycikkekben" - írta Mike Pence kommunikációs igazgatója, Jarrod Agen csütörtökön a Twitteren.

"Szégyellheti magát mind a New York Times, mind pedig az, aki ezt a hamis, logikátlan és pipogya cikket írta". Majd hozzátette, hogy az alelnök hivatala "felette áll az ilyen amatőr cselekedeteknek".

Szerdán a kora esti órákban a New York Times egy magát a Trump-kormányzat munkatársának mondó,  névtelen szerző cikkét jelentette meg . A szerző - negatív színben feltüntetve az elnököt - azt állította, hogy a kormányzaton belül ő és a hozzá hasonlóan gondolkodó munkatársak egy csoportja fogadalmat tett, hogy meghiúsítja Trump "elképzeléseinek egy részét és legrosszabb hajlamait", mert - mint írta - "az elnök viselkedése árt köztársaságunk egészségének".

Az Indiában tárgyaló Mike Pompeo szintén visszautasította, hogy ő áll a cikk mögött. Az abban írtakat egy "háborgó" és "álnok" személy nézeteinek minősítette. Bírálta a lapot is, szerinte "senkinek nem kell meglepődnie, hogy a liberális New York Times, amely a kezdetektől megállás nélkül bírálta a kormányzatot, úgy döntött, hogy közli az írást".

Pompeo lemondásra szólította fel a cikk íróját. "Én olyan helyről jövök, ahol, ha az ember nem tudja végrehajtani a főnöke szándékait, akkor egyetlen lehetősége a lemondás" - mondta.

Amerikai sajtóértesülések szerint a kormányzaton belül élénk találgatások kezdődtek a cikk szerzőjének személyéről. A Wall Street Journal című lap információi szerint a Fehér Házban többen azt gyanítják, hogy olyan fiatal munkatárs írhatta, aki ugyan ott dolgozik, de nincs közvetlen bejutása az elnökhöz.

A New York Times egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még szerdán este közleményben ítélte el a cikket, hangsúlyozva, hogy írója nem az országot, hanem a saját egóját tartja a legfontosabbnak. Egyúttal lemondásra szólította fel a cikkírót.

Mind a szóvivőnő, mind Donald Trump egyébként "kudarcosnak" nevezte a New York Timest, az amerikai elnök pedig a cikkíró megnevezésére szólított fel.



  • Hírek
  • Árfolyam