Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Macron kemény fellépést sürgetett Orbán ellen

2018.09.07. 11:17

Az Európai Bizottság elnöke problémának tartja, ha a Fidesz továbbra is a mérsékelt jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt tagja marad.

Jean-Claude Juncker ezt egy Európai Parlamentben tartott csütörtöki megbeszélésre érkezve mondta el olasz újságíróknak. A szintén néppárti Juncker a 2019-es európai parlamenti választásokat követően távozni fog a brüsszeli végrehajtó testület éléről, helyén Angela Merkel a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert látná szívesen. Weber hiába van Junckernél sokkal jobb viszonyban Orbánnal, máris bizonygatnia kellett, hogy a Fidesszel szemben is kész szembeszállni az uniós alapjogok védelmében.

A Fidesz egyelőre a Néppárt tagjaként készül a jövő évi választásokra, de mivel maga is a bevándorlást tartja a központi politikai kérdésnek, nem lenne akkora meglepetés, ha végül a várhatóan nagyot szakító bevándorló- és idegenellenes pártokkal alakítania új frakciót.

Juncker véleményénél valószínűleg nagyobb súllyal esik a latba Emmanuel Macron csütörtöki nyilatkozata, mellyel Angela Merkelen keresztül igyekezett nyomást gyakorolni a Néppártra. A Reuters tudósítása szerint

a francia elnök hangsúlyozta, hogy a Néppárt nem támogathatja egyszerre Merkelt és Orbánt, és tisztáznia kell saját pozícióit.

Egyben felszólította a néppárti képviselőket, szavazzák meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, később pedig kifejtette, hogy az európaiaknak közösen kell nyomást gyakorolni a demokratikus alapértékeket veszélyeztető lengyel és a magyar kormányra.

Túl lassúak, túl engedékenyek voltunk. Sokkal keményebbnek kell lennünk ezekben az ügyekben.

Macron egyébként a Benelux országok vezetőivel találkozott, akik elmondása szerint osztották az ő „progresszív, centrista" elképzeléseit. Nem osztotta viszont elképzeléseit Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter pénteki válaszában azzal vádolta a Macron vezette „bevándorláspárti erőket", hogy

  • folyamatosan támadják Magyarországot;
  • bevándorlók tömegeit akarják behozni Európába;
  • kiszolgáltatják az embereket a terroristáknak.

És konklúziója szerint

a bevándorláspárti erők magukat progresszívnek, haladóknak nevezik, csak az a baj, hogy a haladás iránya katasztrofálisan rossz, a sebesség óriási, szélsebesen a szakadékba vezetik Európát.

Az Európai Parlament jövő héten tartott plenáris ülésének fő napirendi pontja Sargentini-jelentésről való szavazás lesz. A holland zöldpárti politikus által összeállított jelentés azt ajánlja, hogy a magyar kormányt idézzék a nemzeti kormányok testülete (a Tanács) elé, amiért a demokrácia és az európai értékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve. A kulcsfontosságú szavazás előtti napon maga Orbán Viktor is felszólal az Európai Parlamentben, hét perce lesz arra, hogy meggyőzze igazáról a képviselőket. 

Ahogy azt előzetes esélylatolgatásunkban írtuk, a kétharmados többséget igénylő szavazás kimenetele igen bizonytalan, mivel a Fidesz saját pártcsaládja is mélyen megosztott abban a tekintetben, hogy valóban rendszerszintű veszélyben van-e a magyar demokrácia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?