Jolán
2 °C
4 °C

Putyin, Erdogan és Róháni a szíriai rendezésről tárgyal

2018.09.07. 14:46 Módosítva: 2018-09-07 15:19:20

Megkezdődött pénteken Teheránban az ellenzéket támogató török, valamint a Bassár el-Aszad elnök kormányát támogató iráni és orosz elnök tanácskozása a segítségnyújtásról a szíriai polgárháború rendezésében, írja az MTI.

Az asztanai háromoldalú folyamat keretében tartott találkozóra érkezve Recep Tayyip Erdogan török elnök a vérontástól óvott a szíriai lázadók kezén lévő utolsó erősségben, a Törökországgal határos Idlíb tartományban, ahol a szíriai kormányerők offenzívát készítenek elő, és hozzátette, hogy nem tudnak több menekültet befogadni.

Haszán Róháni iráni elnök a tanácskozás kezdete előtt azt hangsúlyozta, hogy az amerikai jelenlétnek véget kell vetni Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kijelentette, hogy a szíriai kormánynak joga van ahhoz, hogy visszavegye az ellenőrzést az ország területe felett.

A három elnök a tervek szerint 12 pontos tervet tesz közzé az egyeztetés végeztével.

Erdogan tűzszünetet akar, Putyin és Róháni ellenzi

Tűzszünetet sürgetett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki jelentős eredménye lehetne a teheráni egyeztetésnek. Vlagyimir Putyin orosz államfő azonban elutasította a felvetést, és Haszán Róhánival együtt azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a terroristák elleni harc az északnyugat-szíriai tartományban, ahol a Bassár el-Aszad elnök vezette arab ország hadserege offenzívát készít elő.

Az orosz elnök viszont kijelentette, ellenzi a tűzszünetet, mert a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport - korábban an-Nuszra Front - és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai is jelen vannak a felkelők utolsó enklávéjaként számon tartott Idlíbben, és ők nem részesei a békefolyamatnak.

Haszán Róháni úgy fogalmazott: békét akarunk, de néha harcolni kell a békéért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?